Najbolje iz Sisačko moslavačke županije – mesne delicije i Škrlet

6. studenoga 2021.

Foto: Gavrilović / FB

S ciljem stvaranja vizualnog identiteta kvalitete hrvatskih proizvoda i usluga temeljenih na dugogodišnjem iskustvu i znanjima te razvojno-istraživačkom radu, invenciji, kreaciji i tradiciji, Hrvatska gospodarska komora prije 24 godine pokrenula je projekt vizualnog označavanja hrvatskih proizvoda i usluga. Na taj ih način želi dodatno predstaviti i afirmirati, kako bi glas o kvalitetnim domaćim proizvodima - hrvatskoj kvaliteti i izvorno hrvatskim proizvodima - lakše našao put do srca domaćih, ali i stranih potrošača.

Označavanje pomaže kupcima u prepoznavanju proizvoda, koji se odlikuju natprosječnom kvalitetom, poručuju iz Hrvatske gospodarske komore. Time se, kažu, izravno pomaže hrvatskom gospodarstvu te se nastoje brendirati ne samo proizvodi i usluge nego i zemlja u cjelini.

U Hrvatskoj trenutno 201 gospodarski subjekt nosi znakove Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko. Znakova kvalitete ukupno je 353, od čega 283 znaka Hrvatska kvaliteta i 70 znakova Izvorno hrvatsko. Kako su gospodarski subjekti sve svjesniji važnosti i ovakve vrste brendiranja, ove brojke neprestano rastu.

Znak Hrvatska kvaliteta priznanje je hrvatskom proizvođaču i proizvodu, a ujedno i jamstvo potrošaču da je riječ o proizvodima i uslugama koji predstavljaju sam vrh svjetske ponude u svojoj klasi i zadovoljavaju najviše zahtjeve kvalitete, koje potrošači mogu kupovati s punim povjerenjem. Točnije, označavanje proizvoda pomaže kupcima u prepoznavanju proizvoda koji se odlikuju natprosječnom kvalitetom.

Znak Izvorno hrvatsko nose visokokvalitetni hrvatski autohtoni proizvodi i usluge koji su nastali kao rezultat dugogodišnje tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacija ili invencija. Ovaj znak potvrđuje posebnu vrijednost - riječ je o natprosječno kvalitetnim proizvodima i uslugama s neponovljivim i jedinstvenim osobinama.

U Sisačko-moslavačkoj županiji pet je poslovnih subjekata čiji su proizvodi nositelji osam znakova kvalitete koje dodjeljuje HGK.

Gavrilović

Gavrilović – Prva hrvatska tvornica salame, sušena mesa i masti Mate Gavrilovića potomci d. o. o., u svojem se poslovanju oslanja na tradiciju prerade mesa dulju od 300 godina, koju je tijekom stoljeća prenosilo osam naraštaja Gavrilovića. Davne 1690. godine prvi su se Gavrilovići nastanili u Petrinji napustivši ratne nemire u Bosni. Tu otvaraju mesarski obrt, koji 1821. godine prerasta u mesnu industriju i traje sve do danas.

Danas Gavrilović proizvodi više od 200 proizvoda vrhunske kvalitete, a Gavrilovićeva salama nositelj je oznake Izvorno hrvatsko, dok su Mesni doručak i Jetrena pašteta nositelji oznake Hrvatska kvaliteta.

Gavrilović, proizvodi Foto: Gavrilović / FB

Promes Cvanciger

Promes Cvanciger mesarski je uslužni i trgovački obrt koji je osnovao, nakon dugogodišnjeg rada u mesnoj industriji Gavrilović, Slavko Cvanciger 1989. godine. Proizvodnja se zasniva isključivo na sirovini domaće proizvodnje iz Hrvatske, uvijek prepoznate kvalitete. Cijela proizvodnja u skladu je sa sustavom HACCP i pod stalnim veterinarsko-sanitarnim nadzorom, a neprestano se radi na unaprjeđivanju i modernizaciji. Uz klaonicu, obrt raspolaže s 200 četvornih metara prostora za rashladu i čuvanje svježeg mesa i mesnih prerađevina, a u pogonu prerade mesa proizvode polutrajne i trajne mesne prerađevine. Za obavljanje tih djelatnosti obrt ima i vlastiti vozni park. Njihova Sisačka salama nositelj je oznake Izvorno hrvatsko.

Vinarija Miklaužić

Na obroncima Moslavačke gore već četvrti naraštaj obitelji Miklaužić obrađuje vinograde za koje je specifična zatravljenost nasada, ekološki pristup zaštiti i obradi loze. Vinarija je osnovana 1978. godine, a kao obrt djeluje od 2000. godine.

Od vina je najistaknutiji Škrlet kao moslavački brend, koji je nositelj i oznake Izvorno hrvatsko. Uz mirna vina, bavi se i proizvodnjom pjenušaca pod nazivom Glamour. Većinu proizvodnje vinarija proda poznatim kupcima, dok se desetak posto proda u veleprodaji.

Vinarija Miklaužić Foto: Vinarija Miklaužić

Auto promet Sisak

Trgovačko društvo Auto promet Sisak osnovano je 14. studenoga 1958. godine kao poduzeće sa zadatkom prijevoza željezne rudače željezare i kamena vapnenca te prijevoza radnika na posao i s posla. Već tada se formiraju prve mreže linija gradske, prigradske i međugradske povezanosti.

Prolazeći kroz različite faze, u svim svojim razvojnim transformacijama, pa i promjenama u imenu, poduzeće je zadržalo osnovnu funkciju prijevoza putnika u javnom i cestovnom prometu, uz održavanje i remont autobusa i teretnih motornih vozila. Auto promet Sisak u vlasništvu je Grada Siska. Njihova usluga prijevoza putnika u cestovnom prijevozu nositelj je oznake Hrvatska kvaliteta.

Wild Boar Distillery

Wild boar distillery iz Petrinje bavi se proizvodnjom rakija u području koje, prema stručnjacima, ima najbolje lokalitete za uzgoj šljive u Hrvatskoj. Kako je u proizvodnji najvažnija sirovina, tako i ova tvrtka upotrebljava šljivu u ekološkom uzgoju od koje je napravljena i njihova šljivovica. Proizvode do 2.500 litara raznih rakije godišnje, a njihove rakije Šljivovica i Viljemovka nositeljice su oznake Hrvatska kvaliteta.

Znakovi kvalitete

P.hr