Zračni prijevoz mora postati održiviji, kaže šef Lufthanse

20. kolovoza 2019.

Foto: Lufthansa
Zrakoplovne tvrtke trebale bi usporiti i prestati se natjecati u snižavanju cijena karata te se usredočiti na efikasniji i kvalitetniji prijevoz, poručio je u utorak direktor Lufthanse Carsten Spohr. Čelnik njemačke tvrtke kritizira "globalni cjenovni rat bez presedana", koji je ovog ljeta buknuo na njemačkom i austrijskom tržištu letova na kratkim destinacijama, ne spominjući pritom eksplicitno konkurentski Ryanair, poznat po ekstremno niskim cijenama avionskih karata.

"Karte po cijeni od pet eura zaštopavaju sustav i zbog njih smo ranjiviji na kritike. U takvom se okruženju u pitanje dovode mnoge održive stvari koje radimo kao sektor", naglasio je Spohr. Lufthansa, prema njegovim riječima, prihvaća odgovornost na području promjene klime i stalno ulaže u nove, učinkovitije zrakoplove. Dugi će letovi i dalje zahtijevati upotrebu fosilnih goriva, ali kerozin bi se mogao proizvoditi i sintetički ako se pronađe klimatski neutralni primarni izvor energije, dodaje čelnik Lufthanse.

Smatra i da bi se prihodi od zrakoplovnog poreza koji plaćaju prijevoznici i zračne luke trebali usmjeriti na financiranje istraživačkih projekata korisnih zrakoplovnom sektoru.

Hina, P.hr