Od Amerike do Australije traži se brend našeg djetinjstva

26. prosinca 2021.

Foto: Zdenka sir Facebook

Zdenka je jedna od najstarijih mliječnih industrija u Hrvatskoj. Sjedište se nalazi u Velikim Zdencima, u središnjem dijelu Hrvatske, 35 kilometara jugoistočno od grada Bjelovara. Počeci proizvodnje sira datiraju u davnu 1897. godinu.

Mljekara je dobila ime Zdenka prema imenu najstarije kćeri jednog od tadašnjih vlasnika. Slika tada šesnaestogodišnje Zdenke, uokvirena potkova i djetelina s četiri lista kao dvostruki simbol blagostanja i sreće postaju njezin zaštitni znak.

Zdenka

Foto: Zdenka

Pedesetih godina prošlog stoljeća dolazi do snažnog rasta i razvoja tvrtke. Povećana kupnja mlijeka diktira širenje proizvodnih kapaciteta i otvaranje novih tržišta. Započinje i rekonstrukcija tehnološke linije za proizvodnju topljenih sireva, a sedamdesetih i izgradnja novih zgrada za proizvodnju topljenih sireva i sirutke. Tvrtka je privatizirana 2008. godine od kada se intenzivno ulaže u novu opremu i razvoj novih proizvoda.

Zdenka danas zapošljava 230 radnika. Sa svojim proizvodima ima snažnu prisutnost u svim zemljama bivše Jugoslavije, gdje se osobito cijeni topljeni sir. Izvozi u susjedne zemlje, zemlje zapadne Europe, a može se pohvaliti i izvozom u SAD, Kanadu, Australiju i Afriku. Respektabilni je proizvođač mliječnih proizvoda, specijalizirana u proizvodnji sireva, tržišni lider i sinonim za topljeni sir. Posjeduje razne certifikate kao što su Halal, FDA, Kosher, HACCP, ISO 22000 i IFC.

Zdenka

Foto: Zdenka

Za proizvodnju topljenih sireva koristi se visokokvalitetna sirovina i njeguje tradicionalna receptura čuvana dugi niz godina. Zdenkine topljene sireve drukčijim od drugih čini savršena mazivost, punoća okusa i trajnost. Označeni su znakom Hrvatske kvalitete, imaju vrijednosti koje svi prepoznaju, a proizvedeni su od najfinijega domaćeg mlijeka.

Iduće godine Zdenka će s ponosom proslaviti 125 godina uspješnog poslovanja.

P.hr