Znakovi kvalitete kao relevantni čimbenici pri odabiru visokog obrazovanja

21. prosinca 2021.

PAR je akronim za Poslovnu akademiju Rijeka, riječkog pionira u pružanju modernih programa cjeloživotnog učenja i privatnog obrazovanja. Započeo je s radom kao jedan od partnera njemačke visoke poslovne škole BA Nordhessen Gmbh, pružajući tako studentima mogućnost upisa na prvi međunarodni stručni studij na ovom području. Dobivanjem dopusnice Ministarstva, 2011. godine osnovana je Visoka poslovna škola PAR koja provodi preddiplomski stručni studij Poslovno upravljanje (Business Management) s ciljem obrazovanja mladih, modernih i poduzetnički orijentiranih kadrova te kao odgovor na potrebu budućih studenata koji žele drukčije obrazovanje.

Od 2020. godine provodi i specijalistički diplomski stručni studij Poslovno upravljanje, s trima ponuđenim smjerovima – Upravljanje malim i srednjim poduzećima, Upravljanje financijama te Upravljanje u sportu – te iste godine pokreće i preddiplomski studij Upravljanje u gastronomiji i restoraterstvu.

"Studij je inovativan, moderan i zanimljiv, popraćen praktičnim radom i nastavom, uz stručno vodstvo najboljih predavača, teoretičara i praktičara iz naših najeminentnijih ugostiteljskih objekata, hotela, restorana ili OPG-ova sa zanimljivim i rijetko viđenim djelatnostima, gdje se studenti obučavaju u neposrednom radu, uz nadzor nastavnika i mentora, i za one najzahtjevnije poslove i zadaće koji su pred njima. Za cjelokupno društvo i okružje studij je iznimno važan jer će polaznici nakon njega svojim stečenim znanjima, vještinama i kompetencijama pridonijeti poboljšanju kvalitete ne samo cjelokupne ugostiteljsko-turističke ponude našega kraja već i čitave Lijepe Naše. To će pomoći da se i Republika Hrvatska što bolje pozicionira na gastronomskoj karti Europe i svijeta", kaže dekanica i vlasnica Visoke poslovne škole PAR Gordana Nikolić.

Gordana Nikolić Gordana Nikolić/Foto: Privredni.hr 

Do danas PAR djeluje kao prva i jedina privatna visokoobrazovna institucija na području Primorsko-goranske županije, koja provodi studijske programe s kvalitetno raspoređenim omjerom teorije i organizirane stručne prakse tijekom cijele godine.

"Tijekom svih ovih godina bilo je izazova na koje smo nailazili i zasigurno će ih uvijek i biti na našem putu. Prošla godina uistinu je svima bila izazovna. No, i to smo preživjeli. Na primjer, naša konferencija PILC (PAR International Leadership Conference) ove je godine bila jubilarna, deseta, a mi smo je morali obilježiti u drukčijim uvjetima od onih na koje smo navikli svih prethodnih godina. No, imajući u vidu sva proživljena iskustva u proteklih godinu dana, željeli smo razgovarati o primjerima iz gospodarstva koji su unatoč izazovima uspješno savladali prepreke te stvorili prilike za daljnje, još uspješnije projekte i korake u poslovanju. Baš zbog tog razloga, jer smo ljudima donijeli pozitivnu energiju i pozitivne primjere, bili su oduševljeni konferencijom", kaže dekanica Nikolić.

Hrvatska kvaliteta za veću prepoznatljivost

Visoka poslovna škola PAR dobivanjem znaka Hrvatska kvaliteta od Hrvatske gospodarske komore povećava svoju prepoznatljivost usluge na otvorenom tržištu, odnosno stvaranja hrvatskog identiteta na zajedničkom i svjetskom tržištu. Znak Hrvatska kvaliteta dobiven je za uslugu visokog obrazovanja, odnosno stručni studij Poslovno upravljanje (Business Management).

"Dodjela ovog znaka jest priznanje Visokoj poslovnoj školi PAR i usluzi visokog obrazovanja, ali predstavlja i jamstvo sadašnjim te budućim studentima da je riječ o usluzi koja zadovoljava najvišu razinu kvalitete", kaže Gordana Nikolić navodeći kako PAR veliku pažnju posvećuje kvaliteti izvođenja nastave, ali i djelovanja na dnevnoj razini, stoga se uspješnom implementacijom projekta odnosno dodjelom znaka Hrvatska kvaliteta izravno potiče povećanje prepoznatljivosti same usluge visokog obrazovanja.

Znakovi kvalitete

Dekanica Nikolić navodi kako je percepcija potrošača, u konkretnom slučaju studenata, važan čimbenik koji treba uzeti u obzir pri razvijanju novih proizvoda ili usluga. Brojna istraživanja i znanstveni radovi potvrđuju činjenicu da studenti razvijaju pozitivne emocije prema obrazovnim uslugama koje uz prepoznatljivost, jedinstvenost i dostupnost mogu biti relevantni čimbenici pri odabiru visokog obrazovanja.

"Visoka poslovna škola PAR nosit će znak Hrvatska kvaliteta kao potvrdu o pružanju usluge koja udovoljava višoj razini kvalitete od one koja je utvrđena zakonodavnim okvirom i normativnim kriterijima za vrstu i kategoriju predmetne usluge", ističe dekanica.

Iz PAR-a navode kako i dalje rade na uvođenju novih studijskih programa.

"S obzirom na digitalnu transformaciju, nova znanja iz područja digitalne tehnologije bit će na prvome mjestu, odnosno znanja i vještine koje će se tražiti u budućnosti zahtijevat će poznavanje rada u području umjetne inteligencije, ICT sektora, razvoja mobilne i web aplikacije, digitalnog marketinga i multimedije", kaže na kraju dekanica i vlasnica Visoke poslovne škole PAR Gordana Nikolić.

P.hr