Znakovi kvalitete HGK – priznanje proizvođaču i jamstvo potrošaču

6. listopada 2021.

Foto: Privredni

Biranjem domaćih proizvoda izravno pomažemo hrvatskom gospodarstvu, a svaki put kada se odlučimo za one koji nose znakove „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno hrvatsko“, kupujemo proizvod natprosječne kvalitete. Označavanje proizvoda znakovima kvalitete pomaže kupcima u prepoznavanju proizvoda, a na taj se način također, poručuju iz Hrvatske gospodarske komore, brendiraju pojedini domaći proizvod ili usluge, ali i zemlja u cjelini.

Brend je oduvijek bio iznimno važan čimbenik koji osigurava prednost i uspjeh na tržištu, a posebno danas kada je konkurencija ogromna. Potrošači proizvode kupuju od tvrtki u koje imaju povjerenja i u kojima prepoznaju neupitnu kvalitetu i tradiciju, a tvrtke na taj način mogu prenositi svoje vrijednosti onima koji su za njih zainteresirani. Zato je važno dobrom strategijom uspostaviti identitet proizvoda po kojem će se razlikovati od drugih i koji će uspješno stvoriti vezu sa svojom publikom. Nekim ljudima bit će prepoznatljivo ime, drugima slogan, trećima moto ili određena glazba koju povezuju s proizvodom. Imidž brenda je ono na što kupac pomisli i osjeti kada čuje za brend - to može biti pozitivno ili negativno, a često se mišljenje o njemu povezuje s imidžem zemlje iz koje taj proizvod, usluga, odnosno brend, dolazi.

Imidž se stvara polako, ali se može brzo urušiti, zato je važno na njemu predano raditi i nadograđivati ga kako bi se očuvala ili pak iznova stvorila pozitivna percepcija koja će kupca potaknuti na kupnju.

Istraživanja potvrđuju da su kupci često spremni platiti i znatno veću cijenu ako vjeruju u kvalitetu koju povezuju s porijeklom proizvoda. U današnjoj poplavi tržišne ponude proizvoda i usluga, upravo je imidž utemeljen na kvaliteti, koji proizlazi i iz destinacije, ono što stvara prepoznatljivost i snagu brenda.

S ciljem stvaranja vizualnog identiteta kvalitete hrvatskih proizvoda i usluga temeljenih na dugogodišnjem iskustvu i znanjima te razvojno-istraživačkom radu, invenciji, kreaciji i tradiciji, Hrvatska gospodarska komora još je 1997. pokrenula projekt vizualnog označavanja hrvatskih proizvoda i usluga. Na taj ih način želi dodatno predstaviti i afirmirati, kako bi glas o kvalitetnim domaćim proizvodima − hrvatskoj kvaliteti i izvorno hrvatskim proizvodima − lakše našao put do srca domaćih, ali i stranih potrošača.

U Hrvatskoj trenutno 201 gospodarski subjekt nosi znakove „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno Hrvatsko“. Znakova kvalitete ukupno je 353, od čega 283 znaka „Hrvatska kvaliteta“ i 70 znakova „Izvorno hrvatsko“. Kako su gospodarski subjekti sve svjesniji važnosti i ovakve vrste brendiranja, ove brojke neprestano rastu.

Pitanje identiteta

Hrvatska gospodarska komora dugi niz godina podržava domaće proizvođače brojnim promotivnim aktivnostima, poput nacionalne akcije „Kupujmo hrvatsko“ kojom podiže svijest potrošača o kvaliteti hrvatskih proizvoda i usluga. Oni se pak sve češće vizualno prepoznaju po znakovima kvalitete HGK – „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno hrvatsko“. Na taj se način izravno pomaže hrvatskom gospodarstvu te se nastoje brendirati ne samo proizvodi i usluge nego i zemlja u cjelini. Iz Hrvatske gospodarske komore poručuju da je važno stvoriti identitet zemlje koja, uz vrhunske sportaše i prirodne ljepote, ima i kvalitetne proizvode koji mogu konkurirati na globalnoj razini.

Znak „Hrvatska kvaliteta / Croatian Quality“ nose hrvatski proizvodi i usluge koji po svim svojim značajkama (sastavom, dizajnom, ergonomskim, ekološkim kriterijima itd.) udovoljavaju najvišoj razini kvalitete, višoj od one koja je utvrđena zakonodavnim okvirom i normativnim kriterijima za vrstu i kategoriju proizvoda. Sustav ocjenjivanja, koji budući korisnici tih znakova moraju proći, uključuje nepristranu stručnu prosudbu proizvoda, dizajna, ekonomsko-marketinških parametara i sustava osiguravanja kvalitete u proizvodnji, a provodi ga nadležna neovisna stručna Tehnička komisija. Znak „Hrvatska kvaliteta“ priznanje je hrvatskom proizvođaču i proizvodu, a ujedno i jamstvo potrošaču da je riječ o proizvodima i uslugama koji predstavljaju sam vrh svjetske ponude u svojoj klasi i zadovoljavaju najviše zahtjeve kvalitete, koje potrošači mogu kupovati s punim povjerenjem. Točnije, označavanje proizvoda pomaže kupcima u prepoznavanju proizvoda koji se odlikuju natprosječnom kvalitetom.

Jamstvo kvalitete

Znak „Izvorno hrvatsko / Croatian Creation“ nose visokokvalitetni hrvatski autohtoni proizvodi i usluge koji su nastali kao rezultat dugogodišnje tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacija ili invencija.

„Izvorno hrvatsko“ jest priznanje hrvatskom proizvođaču za dugogodišnji istraživački rad, ostvarenje stvaralačke ideje u proizvodnji te za novi, kreativni, izvorno hrvatski proizvod/uslugu na tržištu. Proizvodi i usluge sa znakom „Izvorno hrvatsko“ imaju još veću razinu kvalitete od onih sa znakom „Hrvatska kvaliteta“ i imaju posebnu vrijednost - riječ je o natprosječno kvalitetnim proizvodima i uslugama s neponovljivim i jedinstvenim osobinama.

Kako steći znakove kvalitete?

Sustav ocjenjivanja, koji budući korisnici tih znakova moraju proći, nadograđuje se još i kriterijima izvornosti hrvatske tradicije ili inventivnosti. Drugim riječima, znakovi „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno hrvatsko“ odmah bi kupcu trebali signalizirati da je riječ o proizvodu koji se specifičnom kvalitetom izdvaja od konkurencije i jamčiti mu to.

Kako se prijaviti za postupak dodjele prava uporabe ovih znakova kvalitete? Podnositelj je sam gospodarski subjekt, a Zahtjev će pregledati i obraditi stručna Tehnička komisija, koja daje Stručno mišljenje, nakon čega Savjet donosi konačnu odluku o dodjeli znaka kvalitete HGK.

Digitalna komora

Hrvatska gospodarska komora pokrenula je Digitalnu komoru, komunikacijsku platformu za e-usluge koje su namijenjene članicama HGK, poslovnoj zajednici, javnoj upravi i građanima. HGK Digitalnom komorom želi pridonijeti povećanju uporabe informacijskih i komunikacijskih tehnologija u području pružanja e-usluge na razini Republike Hrvatske. Pozivamo Vas da se registrirate na portal digitalnakomora.hr. Registracijom se omogućuje pristup e-uslugama s pripadajućim komponentama unutar pojedine e-usluge.

 

Pr.hr