Znakovi koji otkrivaju da netko ima potencijala za lidera

19. lipnja 2022.

Foto: Shutterstock

Bilo da želite napredovati u tvrtki u kojoj ste zaposleni ili ste u poziciji da razmišljate koga biste iz svoga tima mogli promaknuti na višu poziciju, važno je da znate što znači biti vođa. Ta riječ opisuje što je osoba, ali ne i ono što zapravo radi.

Kad vodite druge, vi ste osoba koja određuje smjer/cilj, koja raspolaže sredstvima, koja svojim djelovanjem inspirira druge i, na kraju, koja je odgovorna za rezultate.

To nije ono što radi menadžer, čiji je posao osigurati učinkovito funkcioniranje sustava. Vođe su oni koji s entuzijazmom određuju smjer projekta, jednog odjela ili cijele tvrtke. Da biste u tome bili uspješni, trebali biste imati vještinu, držanje i stav koji su potrebni za tu ulogu, ali bi vam uloga trebala i odgovarati.

Stav

Stavove možemo podijeliti u više kategorija, a oni najpoželjniji za lidere su tzv. generatori. Oni su najdragocjeniji; među zaposlenicima ih je manje od 10 posto. Oni vide široku sliku i uvijek najprije odrađuju onaj posao koji je najvažniji. Očekuju da će svi oko njih biti generatori i s takvima vole raditi te, ono najvažnije, izvor su produktivnosti u svakoj organizaciji.

Usklađenost

Prije nego što ponudite ili prihvatite vodeću ulogu, pobrinite se da pozicija i vođa odgovaraju jedno drugome. Razmislite o tome hoće li novi vođa unijeti ravnotežu među osobnosti tima ili će on/ona biti zasjenjeni. Promislite o tome odgovara li uloga sposobnostima potencijalnog vođe ili se on/ona promiču isključivo zbog više funkcije. Važno je napraviti ozbiljnu analizu uloge i njezinih potreba iz više perspektiva - vještina, osobnosti, načina razmišljanja itd. Tek tada ćete moći utvrditi jesu li osoba i uloga kompatibilni jedno drugome.

Držanje

Pametni zaposlenici ne moraju nužno biti i pametni vođe. Stupanj emocionalne inteligencije često određuje hoće li osoba biti dobar vođa. Sposobnost prepoznavanja i upravljanja vlastitim emocijama te osjećajima drugih važna je za ulogu lidera.

Dobar potencijalni vođa trebao bi se odnositi prema članovima tima s empatijom i uvijek prije donošenja odluke imati vremena sagledati stvari iz više perspektiva. Prije nego što ponudite ili prihvatite bilo koju lidersku ulogu, potrebno je procijeniti emocionalnu inteligenciju i riješiti sva slaba područja te ih poboljšati.

Vještina

Čin vođenja nije utaban put. Moraju se donositi brojne odluke, a to vam pruža i "priliku" da se izblamirate pred drugima. Ali, ako namjeravate ići naprijed, ako vaša tvrtka želi napredovati, tada bi vođenje trebalo biti vještina za koju svaki član tima ima potencijala.

P.hr/B.S.