Znakovi koji otkrivaju da imate dobrog šefa (pa i ako ne mislite da je tako)

17. siječnja 2021.

Foto: Shutterstock

Brojna istraživanja potvrđuju da tvrtke koje imaju angažirane i brižne zaposlenike imaju najbolje financijske rezultate, pa i u teškim ekonomskim vremenima kakva su danas. Njihovo zadovoljstvo usko je povezano sa sposobnošću lidera i menadžera, što znači da bez kvalitetnog rukovodećega kadra nema zadovoljnih i produktivnih zaposlenika.

Istraživanja pokazuju da trećina zaposlenika ne napušta tvrtke radi posla već "samo" zbog lošeg menadžera.

Dobri šefovi iznimno su važni za uspješnost tvrtke. A kako možemo znati imamo li dobrog lidera/šefa? U nastavku donosimo neke osobine i kvalitete koje je izdvojio Businessinsider.

Ne favoriziraju pojedince

Ako jasno stavite do znanja da vam je određena osoba važnija od drugih, to će potaknuti ostale zaposlenike da odustanu od pokušaja da vas impresioniraju svojim radom. I što je još važnije - tim potezom uništit ćete moral tima.

Pokazuju visok stupanj ljudskosti

Nažalost, postoje šefovi koji misle da je zlostavljanje zaposlenika dobra motivacijska tehnika. Samo oni lideri koji svoje zaposlenike prije svega cijene kao ljude, bit će u prednosti ispred onih menadžera koji se služe metodama zatrašivanja.

Otvoreni su za nove stvari

Studija koju je provela konzultantska kuća Zenger Folkman pokazala je da mladi ljudi obično postaju bolji menadžeri dijelom i zbog toga što su otvoreni za promjene. Također, najbolji menadžeri svojim zaposlenicima uvijek ostavljaju malo prostora za eksperimentiranje i inovacije.

Drže se dogovora

Kad se lider drži danih riječi, pozitivno utječe na moral tima i kulturu na radnome mjestu.

Daju sve od sebe

Najbolji lideri ne dopuštaju da se stvori jaz između onoga što su rekli da će učiniti i onoga što su zaista u stanju postići. Na taj način potvrđuju da su u stanju ispuniti svoje obveze i tako daju primjer ostatku tima.

Traže rezultate, a ne savršenstvo

Pravi vođe motiviraju svoje zaposlenike da se trude. Oni su sami primjer, a pružaju i razne alate za uspjeh zaposlenika u poslu. No, svjesni su da njihovi podređeni mogu pogriješiti, da se to svima događa. Zato nikada ne kažnjavaju sitne neuspjehe i greške jer znaju da će na taj način ugušiti inovacije, eksperimentiranje i proaktivnost u svome uredu. Prekruti šefovi to ne shvaćaju, oni su jednostavno nerealni.

Pristojni su

Kako bi pokazali svoju dominantnost, nesigurni šefovi naređuju i ponašaju se kao da su bogovi. Suprotnost su njima oni koji su pristojni i uvijek imaju lijepu riječ.

Pružaju podršku

Šefovi bi trebali izgraditi povjerenje kod svojih zaposlenika, a to uključuje i određenu dozu podrške. Sigurno je da ne trebaju nikoga držati za ruku, ali nezainteresiranost i ponižavanje mnogo je gora krajnost.

Ne podmeću klipove

Dobar šef zaposlenicima ne otežava napredovanje ako uspješno rade svoj posao - već se trudi pomoći im i olakšati posao.

Znaju slušati

Uvijek je važno slušati druge. S vremena na vrijeme, ako to situacija zahtijeva, dobri šefovi dođu do svojih radnika kako bi čuli njihova mišljenja. Oni koji imaju razvijenu razinu slušanja, pokazuju zaposlenicima da ozbiljno razmatraju i cijene njihova stajališta. 

Dobri su treneri

Dobri su šefovi poput dobrih trenera: cijene i poštuju, ali ne zaziru od konstruktivne kritike kako bi izvukli najbolje iz svojih zaposlenika.

Imaju smisla za humor

Dobri šefovi svoj posao shvaćaju ozbiljno - ali znaju da to ne podrazumijeva i njihovu ozbiljnost. Kad se ukaže prilika, ne propuštaju se našaliti i nasmijati sa svojim zaposlenicima.

P.hr/B.S.