Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama u Hrvatskoj

21. studenoga 2018.

Predsjednik HGK Burilović: Moramo biti kreatori promjena, ne pasivni promatrači

Svi dobitnici ovogodišnjih nagrada Zlatna kuna s predsjednicom Republike, predsjednikom Vlade RH i predsjednikom HGK; Foto: HGK

„Digitalno doba već je bitno promijenilo našu komunikaciju, poslovanje i živote uopće. Često se u tom kontekstu čuju razna upozorenja pa čak i apokaliptične najave - umjetna inteligencija i roboti preuzet će naše uloge, izgubit ćemo rada mjesta, ali moram reći da se ja s time ne slažem. Istina je da će digitalna transformacija profilirati dobitnike i gubitnike, a na kojoj ćemo se mi strani naći, ovisi o nama samima i o našoj sposobnosti za prihvaćanje promjena koje se događaju htjeli mi to ili ne. Na nama je da budemo njihov aktivan kreator, a ne pasivan promatrač“, poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na svečanoj dodjeli nagrada Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna.

Predsjednik Uprave Končara Bago, predsjednik Vlade Plenković i predsjednik HGK Burilović s Privrednim

Predsjednik Uprave Končara Bago, predsjednik Vlade Plenković i predsjednik HGK Burilović s Privrednim; Foto: HGK

Poručio je da moramo odlučiti hoćemo li biti država s rentijerskim gospodarstvom koja gubi stanovništvo ili ćemo se orijentirati na nove tehnologije i inovacije. „Siguran sam da to možemo. A optimizam budi vaša izvrsnost zbog koje smo ovdje večeras i koja se sve više prepoznaje na svjetskoj sceni. Vi ste potrebne promjene već proveli i zato mi je iznimna čast biti dio ovog biranog društva koje treba biti putokaz svima nama“, naglasio je Burilović.

Osnivač Kod Savjetovanja Saša Salamon sa Zlatnom kunom u kategoriji malih trgovačkih društava; Foto: HGK

Nagradu Zlatna kuna u kategoriji Malo trgovačko društvo dobila je tvrtka Kod Savjetovanje d.o.o., u kategoriji Srednje trgovačko društvo tvrtka Trade Air d.o.o., a u kategoriji Veliko trgovačko društvo HS Produkt d.o.o. Zlatnu kunu u kategoriji Banka dobila je Privredna banka Zagreb d.d., dok je Zlatnu kunu u kategoriji Društvo za osiguranje dobilo Croatia osiguranje d.d.

Zlatna kuna za srednje trgovačko društvo dodijeljena je Trade Airu, a uručena je Marku Cvijinu, direktoru tvrtke; Foto: HGK 

Zlatna kuna u kategoriji Inovacija dodijeljena je tvrtki Microblink d.o.o., a u kategoriji Post startup tvrtki Photomath d.o.o. Obje su tvrtke u samom svjetskom vrhu kad je riječ o razvoju OCR (optical character recognition) tehnologije za pametne mobitele, a u vlasništvu su Damira Sabola koji se tako prometnuo u apsolutnu zvijezdu ovogodišnje dodjele nagrada.

Zlatnu kunu za najbolju veliku tvrtku dobio je karlovački HS produkt čijem je direktoru Željku Pavlinu nagradu uručio Tomislav Popović iz Maistre, lanjskog osvajača; Foto: HGK 

Priznanje za promicanje gospodarstva otišlo je u ruke poduzetnika i investitora Nenada Bakića, a Zlatna kuna za životno djelo uručena je Francu Palmi, jednom od najistaknutijih stručnjaka u hrvatskom turizmu koji je cijelu karijeru posvetio razvoju tog važnog sektora hrvatskoga gospodarstva.

Franco Palma nagrađen je Zlatnom kunom za životno djelo; Foto: HGK

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je Komori na organizaciji svečanosti i suradnji s njenim Uredom, posebno kad je riječ o gospodarskoj diplomaciji.

Za promicanje gospodarstva Zlatnom je kunom nagrađen Nenad Bakić; Foto HGK

„Ovo je važan događaj jer izražavamo zahvalnost onima na kojima počiva gospodarska budućnost zemlje. Ovdje prikazujemo novu Hrvatsku u kojoj se rad i uspjeh priznaju i nagrađuju. Poduzetnici su ostvarili 21,9 milijardi neto dobiti i već desetljećima dokazuju da se mogu nositi sa svim izazovima. Mi poštujemo načela koja predstavljate, a to su kreativnost, inovativnost, naporan rad i stručnost, vrijednosti koje su utkane duboko u tkivo hrvatskog naroda“, naglasila je Grabar-Kitarović, uz napomenu kako je veliki optimist jer zna da možemo stati uz bok najboljima zajedničkim radom i trudom.

Predsjednica Republike s Privrednim i njegovim glavnim urednikom Markom Jurčićem; Foto: HGK

Premijer Andrej Plenković čestitao je u ime Vlade svim dobitnicima. „Ovakve prigode su trenutak kada treba kazati da gospodarstvenici pokazuju izvrsnost u svom poslovanju i time ostvaruju sjajne rezultate za svoje kompanije, ali i za zemlju u cjelini. Upravo na tragu potpore njima temeljimo mjere Vlade koje im trebaju olakšati život. Samo tako možemo osigurati trajni i održivi gospodarski rast i ići ukorak s osloncima industrije 4.0, a to su inovacije i konkurentnost“, izjavio je Plenković, dodavši kako mu je posebno drago da su među nagrađenima tvrtke iz IT sektora.

Zlatna kuna se od 1993. godine dodjeljuje za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu u cjelini. Lista nominacija temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja, a primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju te doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva u cjelini.

Uzastopno kandidiranje ili osvajanje nagrade Zlatna kuna pridonosi poboljšanju ukupnog ugleda tvrtke i poticaj je ostalima da ostvare isti uspjeh. Tako predsjednik Uprave Končara EI Darinko Bago naglašava kako je Zlatna kuna najviše priznanje za gospodarstvo u Hrvatskoj.

„Svi oni koji dobivaju te nagrade su ponosni i oni koji su kandidirani su ponosni. Vidio sam i da mnogi drže i same kandidature u svojim vitrinama i u svojim radnim sobama. A posebno oni koji su nagrađeni“, istaknuo je Bago. Kandidatom za dobivanje ove prestižne nagrade postaje se isključivo izvrsnošću u poslovanju koja se vrednuju na temelju izračuna utvrđenih pokazatelja.

„Zlatna kuna je jedna tradicionalna nagrada koja se dodjeljuje od Komore, od jednoga udruženja koje reprezentira sve poduzetnike i gospodarstvenike, s tim da se ona ona ipak izdvaja iz mase nagrada koju dobivamo svake godine. Mislim da je ona korisna jer pokazuje određeni trend i ima određenu povijest“, rekao je Saša Cvetojević.

Hrvatska gospodarska komora popis nominiranih za dodjelu Zlatne kune temelji na izračunu utvrđenih pokazatelja, vrednuje se i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju te doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva u cjelini.

Za direktora tvrtke Altpro Zvonimira Viduku Zlatna kuna ima posebno značenje pogotovo kad se dodjeljuje za područje proizvodnje i inovacija, a Tomislav Bronzin iz tvrtke Citus ističe kako Zlatna kuna predstavlja onaj trenutak kada se svodi saldo i na njoj se skupljaju uspješne tvrtke koje zapošljavaju nove ljude i kreiraju nove proizvode.

Privredni.hr