Zlatne kune dodijeljene najboljim tvrtkama

21. studenoga 2019.

Foto: P.hr

Hrvatska gospodarska komora kao predstavnica hrvatskoga gospodarstva sa 167 godina tradicije i ove godine dodijelila je najboljim hrvatskim tvrtkama priznanje Zlatna kuna. Ova nagrada dodjeljuje se za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskom gospodarstvu u cjelini još od osamostaljenja Hrvatske. Sama ideja za ovo priznanje nastala je kao izraz težnji da gospodarstvo, tada tek osnovane demokratske i neovisne Republike Hrvatske, na samom početku postojanja poprimi osobine kune, simbola izdržljivosti, snalažljivosti, spretnosti te lukavosti, ali i blagostanja i plodnosti.

Nagradu Zlatna kuna za najbolje veliko trgovačko društvo dobila je zagrebačka Cedevita. U ovoj kategoriji bili su nominirani još i rovinjska Maistra, DS Smith Belišće Croatia, Đuro Đaković Montaža iz Slavonskog Broda te Končar Distributivni i specijalni transformatori iz Zagreba.

Predsjednik Uprave Cedevite Zvonimir Brekalo prilikom dodjele rekao je kako Cedevita ove godine slavi 50. rođendan. "Zahvaljujem svim djelatnicima jer bez njihove strasti i truda ovoga rezultata ne bi bilo. Jednako tako zahvaljujem našim partnerima, dobavljačima, distributerima, ali naravno i našim kupcima. Ova je nagrada velika čast i obveza za novih 50 godina", kaže Brekalo.

Zoran Stanković

Zvonimir Brekalo, Cedevita

Najbolje srednje trgovačko društvo jest zagrebački Nanobit. Za ovu nagradu nominirani su bili još i osječki Barrage, Decospan Mato furnir iz Oprisavaca, MMM-Vukelić iz Novske te NDK iz Štrigove. Za najbolje malo trgovačko društvo bili su nominirani Calvados Club iz Splita, Microblink iz Zagreba, Termostroj iz Lučkog i splitski Pro Integris, a nagradu je odnio šibenski Pirić Montage.

Za Zlatnu kunu za najuspješniji post startup biralo se između zagrebačkih poduzeća AG04 Innovative Solutions, Ars Futura i tvrtke Q, a dobitnik je Diversitas IT sustavi. Najinovativnija tvrtka i dobitnica Zlatne kune u toj kategoriji kalinovečki je Rasco, a uz njih su bili nominirani Gideon Brothers i zagrebački Dizz concept.

Zlatnu kunu za najbolju banku dobila je Zagrebačka banka u konkurenciji s Erste&Steiermärkische bankom, Hrvatskom poštanskom bankom, Sberbankom i Privrednom bankom Zagreb. Najbolje društvo za osiguranje i dobitnik Zlatne kune jest Croatia osiguranje. Uz njih nominirani su bili i Adriatic osiguranje, Allianz Zagreb, Euroherc osiguranje, te Wiener osiguranje Vienna Insurance Group.

Priznanje za promicanje gospodarstva dodijeljeno je Tomislavu Dominkoviću, Mislavu Balkoviću i Hrvoju Balenu s Visokog učilišta Algebra, dok je Priznanje za izvrsnost, inovacije i poduzetništvo u zdravstvu otišlo u ruke Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Zlatna kuna za životno djelo uručena je Ivanu Kataviću, direktoru tvrtke KTC Križevci koja zapošljava 1.400 djelatnika, ostvaruje godišnji promet od oko 1,8 milijardi kuna i uživa velik ugled kod domaćih dobavljača čiji proizvodni asortiman čini više od 90 posto prodajnog programa tvrtke. KTC danas ima trgovačku mrežu s više od 20 robnih centara, nekoliko poljoprivrednih ljekarni i benzinskih crpki, a proširili su se i na turističko-ugostiteljsku djelatnost.

Luka Burilović

Luka Burilović

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na svečanoj dodjeli Zlatne kune istaknuo je kako Hrvatskoj treba kvalitetniji sustav poticanja inovacija i kreativnosti. "Ne smijemo biti fokusirani samo na domaće tržište, na javni sektor kao generator rasta i gospodarstva; rentijerstvo. Moramo poticati izvoznike i industrije koje donose novu vrijednost, kvalitetna radna mjesta, moderne tehnologije i poslovne modele. Trebamo se okrenuti globalnom, privatnom, modernom i proaktivnom. Svi su nam ključni gospodarski pokazatelji u plusu i sve smo bliže ostvarivanju dvaju važnih ciljeva – ulasku u Schengen i eurozonu, što će olakšati život izvoznicima i potaknuti druge na izvoz. Najveći izazov hrvatskoga gospodarstva u ovom trenutku jest nedostatak radne snage. Već dugo, ne deklarativno, ali suštinski, ignoriramo činjenicu da kao društvo nestajemo. Ti trendovi nisu od jučer i neće se riješiti sutra. Ali sve to treba biti poziv na buđenje i zajedničko djelovanje. Trebamo bježati od politikanstva i populizma kao jednih od glavnih kočnica razvoja, a HGK će i dalje biti najveći promotor hrvatskog izvoza", najavljuje Burilović.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović ističe kako je Hrvatska sada mnogo snažnija negoli je bila, no ne onoliko koliko bismo željeli. "Razvijeniji smo, no ne onoliko koliko bismo objektivno mogli biti. Napredak i razvoj mora osjetiti svaki građanin. Sada smo sposobniji za velika gospdarska postignuća jer imamo sposobne i ambiciozne poduzetnike koji znaju i žele mijenjati Hrvatsku vjerujući u Hrvatsku, njene ljude i potencijale", ističe Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kaže kako Zlatna kuna na najbolji način rezimira kvalitetu hrvatskih poduzetnika i stanje hrvatskoga gospodarstva. "Mi smo nastojali u protekle tri godine rasteretiti vaše poslovanje kako bi vam rad bio jednostavniji i lakši. Hrvatska je u proteklom razdoblju ostvarila zdravi gospodarski rast, sada trošimo onoliko koliko zarađujemo, a ne više od toga. S time smo uspjeli riješiti proračunski manjak, makroekonomsku neravnotežu i povratak u investicijski rejting, a približavamo se ispunjenju kriterija za uvođenje eura", zaključuje Plenković. 

Krešimir Sočković