Žito i E.ON ugovorili izgradnju solarne elektrane

6. svibnja 2022.

Foto: Žito Grupa

Žito Grupa i E.ON Solar ugovorili su izgradnju solarne elektrane na lokaciji Tvornice ulja Čepin uz očekivane uštede od 2,6 GWh godišnje, a samo puštanje u pogon elektrane očekuje se u lipnju. U doba energetske krize i cjenovnih nestabilnosti energenata ta je pozornost okrenuta i prema osiguravanju stabilnih izvora energije i kontroli troškova energenata čime je novougovorena solarna elektrana, uz sedam solarnih elektrana koje Žito ima, nastavak održive energetske i ekološke strategije Grupe.

"Strategiju ulaganja u fotonaponske elektrane donijeli smo prije dvije godine i od tada se intenzivno razvijaju projekti, a trenutno ih je čak 20-ak u raznim fazama. Do sada smo pustili u rad sedam fotonaponskih elektrana ukupne snage 2,3 MW, a upravo je ova od dva MW, koju završavamo na lokaciji Tvornice ulja Čepin, i najveća koju imamo u Grupi", navodi Jozo Ljubičić, član Uprave Žito Grupe.

Do 2025. godine proizvodnja energije dvostruko veća od potrošnje

U svoja četiri bioplinska postrojenja od organskih ostataka s farmi i ratarskih lokacija Grupa godišnje proizvede 43 GWh električne energije što premašuje ukupnu potrošnju električne energije svih članica Žito Grupe zajedno, a do kraja 2025. godine proizvodnja energije trebala bi biti dvostruko veća od potrošnje. Činjenica da Žito proizvede više električne energije no što potroši, svrstava ga u sam vrh ekološki odgovornih kompanija u Hrvatskoj.

Kao energetski partner u ovom projektu odabrana je kompanija E.ON Solar, koja je projektirala, instalirala i u redovan pogon pustila više od 40 MW solarnih elektrana u Hrvatskoj i regiji te svojim kupcima omogućuje neovisnu, ekonomičnu i održivu opskrbu energijom.

"Ova suradnja zaokružena je održiva energetska priča uz kupca koji je odavno prepoznao važnost ulaganja u obnovljive izvore energije kako bi postigli energetsku samodostatnost koja je više nego ikad dobila na važnosti u svjetlu ove energetske krize. Iako projekt predstavlja određenu kompleksnost glede projektiranja i postavljanja, imajući na umu da je dio elektrane na zemlji, a dio na krovovima, zahvaljujući iskustvu i stručnosti naših inženjera uspjeli smo i ovaj projekt na zadovoljstvo kupca privesti kraju", izjavio je Jurica Gregurić, direktor i član Uprave E.ON Solara.

P.hr/I.G.