Startup Sarmenta razvio proizvod za zdravlje i ljepotu kože

29. srpnja 2022.

Foto: Sarmenta

Znanost traži izazov, a problem rješenje. Multidisciplinarni tim stručnjaka okupljenih u startupu Sarmenta - koji čine magistri istraživanja i razvoja lijekova, kemičar, liječnik, agronom i pravnik - prihvatili su izazov i pronašli rješenje za osjetljivost kože: kapsule Skin complex UV.

"One su razvijene iz želje da riješimo problem osjetljivosti kože naše drage kolegice Ane pri izlaganju suncu. Kako bismo joj omogućili bezbrižnije ljeto, krenuli smo u istraživanje. Fokusiranjem na kožu i njezine potrebe, promišljanjem i proučavanjem sastojaka koji imaju blagotvoran utjecaj na nju, upoznali smo i selektirali zanimljive i plemenite supstance. Tražili smo komplementarnost određenih sastojaka, a istodobno smo sagledavali najčešće zahtjeve kože. Tako je nastao naš Skin complex UV", pojašnjava Petra Ćurković, voditeljica projekta.

Kako bi proizvod bio prepoznat na tržištu, pojašnjava Petra, on mora biti kvalitetan i inovativan, a njegov sastav tek je prvi korak.

"Moraju ga slijediti tehnološke, regulativne i marketinške ekspertize i tu dolazi do izražaja interdisciplinarnost tima i dobra suradnja među članovima", ističe Petra koja svakodnevno surađuje sa svestranim timom stručnjaka različitih ekspertiza.

Sarmenta Foto: Sarmenta

Sarmenta posluje iz Zagrebačkog inovacijskog centra, a njihov poslovni fokus čine farmaceutski pripravci - dodaci prehrani, medicinski i kozmetički proizvodi. Tvrtka trenutno zapošljava šestero zaposlenika. U početku poslovanja presudan je entuzijazam i upornost osnivača tvrtke, ali kako tvrtka raste, individualizam pada u drugi plan, a razvoj sve više postaje uvjetovan kumulativnom kvalitetom kojoj doprinos daju svi članovi tima.

"Izgradnja poduzeća je avantura prepuna uspona i padova, propitkivanja i donošenja svakodnevnih odluka. Kada sagledamo dosadašnji poslovni put, za opstanak i uspjeh ključno je donijeti više dobrih odluka od onih loših, koje su neizbježne", iz iskustva kaže Marko Šarić, osnivač startupa Sarmenta, koji jako dobro zna da svaki proces iziskuje strpljenje i vrijeme. 

Šarić također ističe kako su najbitniji dio svoga poslovnog puta proveli u Zagrebačkom inovacijskom centru, od procesa predinkubacije do inkubacije.

"Zaista, osim opipljivih benefita, poput savjetodavne podrške, edukativnih programa potrebnih za individualni i poduzetnički razvoj, tu su i neopipljiva iskustva dijeljenja istih i sličnih izazova s ostalim poduzetnicima u sličnim fazama razvoja. Bismo li bili u fazi razvoja u kojoj smo danas da nismo bili u ZICER-u, moguće, no ovako smo ostvarili niz ciljeva mnogo brže, uz znatno manje poslovnih lutanja i pogrešaka", rekao je na kraju Šarić.

P.hr/I.Grgić