Vrijedi li biti manje simpatičan za ostvarenje viših ciljeva?

24. kolovoza 2019.

Foto: Shutterstock

I u politici i u poslu važno je biti simpatičan. No, u zamku simpatičnosti nasuprot uspješnosti znatno više upadaju žene nego muškarci. Kada se žena ponaša autoritativno, mnogo više riskira da je zbog toga ne vole i nazivaju pogrdnim imenima.

O tome kako žene mogu uspješno zaobići ovaj izazov, još uvijek se ne govori mnogo. Dobar dio uspješnih žena ističe kako upotrebljavaju, da bi izbjegle takvo  karakteriziranje, strategiju brižne majke, koja je takva na poslu većinu vremena, a samo kad je potrebno - "pokaže zube".

Posljednjih četrdesetak godina američki sociolozi bave se ovim temama i pokazuju kako je stereotip dobre žene - korisnost, skromnost i pristojnost. Drugim riječima, njena uloga u obitelji i društvu jest da se brine za one oko sebe, a ne primarno za sebe. S druge strane, "pravi" muškarac je izravan, elokventan, kompetitivan i ambiciozan. Muškarac takvog opisa iskazuje karakteristike tipične za uspješne lidere u politici i poslu. Kod žena na takvim poslovima također se očekuje da budu takve, ali rizik da ih se okarakterizira kao loše žene, odnosno loše osobe, znatno je veći. Pronaći pravu ravnotežu između muške i ženske strane za lidericu je najveći izazov.

U svojoj studiji o poduzetnicama sociolozi Matthey Lee i Laura Huang su, nakon intervjua s investitorima, doznali da visokorizični ulagački fondovi radije ulažu u kompanije koje su osnovale žene ako se bave poduzetništvom koje utječe na društvo. To upravo pokriva stereotip da se žena percipira kao ona koja se bavi obitelji i društvenom zajednicom, za razliku od "pravog" poduzetnika koji je fokusiran samo na svoj uspjeh.

Pitanje je - što učiniti? Ako žena pristane na ženski stereotip "uredske mame", samo dalje osnažuje stereotipe o ženama i muškarcima. Ako, pak, bude asertivna i agresivna u ostvarenju onoga što želi, može doći do promjena, no ostaje otvoreno pitanje opravdava li cilj sredstvo. Ako stvaranje negativne slike o sebi neće stvoriti bolje radne uvjete i bolju poziciju za rad -  odluka o tome kako se ponašati ipak mora biti vrijedna te žrtve.

Krešimir Sočković