Kako i pod kojim uvjetima putovati u susjedstvo?

22. svibnja 2020.

Foto: Shutterstock

I dok mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa polako popuštaju, još postoje određena ograničenja kad je u pitanju prelazak granica. S obzirom na epidemiološku situaciju diljem svijeta, preporuka hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova još uvijek jest da se putovanja, ako je ikako moguće, odgode. No ako to ne možete, dobro je provjeriti aktualne smjernice koje pojedine države imaju kad su u pitanju mjere za prelazak njihovih granica.

Hrvatski državljani od 1. lipna mogu putovati u Bosnu i Hercegovinu, a u državu ulaze s osobnom iskaznicom ili putovnicom. U BiH ukinute su mjere obavezne samoizolacije i karantene nakon ulaska u zemlju. Državljani BiH koji imaju dvojno državljanstvo mogu ući u državu s osobnom iskaznicom izdanom od strane nadležnog tijela, bez obzira na način ulaska u drugu državu iz koje se vraćaju. 1. lipnja prestaje važiti i Odluka o privremenom zatvaranju graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u BiH, kojom se zabranjuje slijetanje i polijetanje iz zračnih luka radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti

Vlada Srbije još je 28. ožujka donijela odluku da se sve mjere samoizolacije produže s 14 na 28 dana. Svim građanima Srbije, kao i strancima s boravišnom dozvolom koji su u zemlju ušli od 14. ožujka, produžuje se obvezna mjera kućne samoizolacije na 28 dana, što znači da svima koji su pri ulasku u zemlju dobili rješenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dva tjedna, izolacija automatski nastavlja teći još dva tjedna. Svi granični prijelazi zatvoreni su od 20. ožujka ujutro, a od 19. ožujka zračna luka Nikola Tesla u Beogradu zatvorena je za sve međunarodne komercijalne letove. Ostaje otvorena za sve humanitarne letove i kargo promet, a zračni prostor Srbije za sve prelete.

granični prijelaz, granica, putovnica

Hrvatska i Mađarska dogovorile su se o ublažavanju mjera prelaženja zajedničke granice, koje se odnose na one državljane dviju država koji imaju prebivalište u pograničnom području u dubini od 30 kilometra od granice ili su zaposleni u tvrtki sa sjedištem u tom području. Omogućava im se prelaženje granice svaki dan, odnosno kad postoji potreba za prelaskom, uz obveznu samoizolaciju u vlastitom domu po povratku.

Od 31. ožujka primjenjuje se na svim cestovnim graničnim prijelazima između Hrvatske i Mađarske. Ublažavanje uvedenih zdravstvenih mjera odnosi se samo na one državljane dviju država koji imaju opravdani razlog za prelaženje granice zbog obavljanja radova koji se smatraju važnima za gospodarstvo te one koji mogu dokazati da imaju poljoprivredno zemljište na državnom području druge države radi obavljanja poljoprivrednih radova. Od 17. ožujka strani državljani ne mogu ući u Mađarsku, dok je mađarskim građanima dopušteno ući. Ograničenje se odnosi na sve granice.

U Sloveniju bez ograničenja 

Ako putujete u Sloveniju, važno je znati da hrvatski građani mogu bez ograničenja ulaziti u Sloveniju. Vlada Republike Slovenije ukinula je 12. svibnja odredbu o ograničavanju zračnog prometa, a restrikcije su ukinute za sve avioprijevoznike s područja država članica Europske unije, ali i trećih država. Sve putnike koji dolaze u ljubljansku zračnu luku savjetuje se da prije putovanja kontaktiraju s avioprijevoznicima.

U Crnoj Gori produljena je obustava putničkoga međunarodnog prometa, osim najavljenog dolaska crnogorskih državljana. Promet robe za potrebe Crne Gore te tranzit ostaju nesmetani, uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora, a uz posebne mjere odvija se i tranzit stranih pomoraca. Obvezna je 14-dnevna samoizolacija za sve crnogorske državljane i strance koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori i dolaze iz inozemstva.

Do 1. lipnja 2020. produljuje se obustava javnog prijevoza putnika u međunarodnome cestovnom, željezničkom i zračnom prometu, osim neredovitog čarterskog prijevoza, organiziranog za povratak crnogorskih državljana u Crnu Goru i stranih državljana u domicilnu državu, uz suglasnost Nacionalnoga koordinacijskog tijela za zarazne bolesti.

P.hr/I.G.