Zelena gradnja – jedan od najvažnijih segmenata održivog razvoja

14. svibnja 2022.

Foto: PlanRadar

Sve veća popularnost koncepta održivog razvoja i svijest ljudi da se održivom i učinkovitom uporabom resursa na planetu može osigurati kvalitetan život budućim naraštajima dovela je do istih zahtjeva, između ostalog, graditeljstva i arhitekture. Održiva arhitektura i graditeljstvo najčešće se opisuju terminima 'ekološko planiranje' i 'energetski učinkovita gradnja', s kojima se često susrećemo. Ipak, područje održive i zelene gradnje ne može se promatrati kroz prizmu samo ovih dvaju pojmova jer pokriva znatno veći raspon tema poput kvalitete tehnologije i procesa, funkcionalne i specifične lokacijske karakteristike i slično.

"Zelena gradnja nesumnjivo je jedno od najbrže rastućih tržišta u industriji, što i nije iznenađujuće s obzirom na sve dobrobiti koje donosi glede zdravlja i kvalitete života. Uz to, održiva gradnja također je isplativa zbog nižih troškova održavanja i uštede energije. Očuvanje prirodnih resursa i briga o okolišu ključni su za stvaranje kvalitetnih uvjeta za život ljudi, stoga je prelazak na sustav poput zelene gradnje jedan od najvažnijih segmenata održivog razvoja", rekao je Bojan Petković, regionalni direktor tvrtke PlanRadar za jugoistočnu Europu.

Globalna građevinska industrija trenutno se koristi s čak 40 posto svjetskih rezervi energije i odgovorna je za čak 40 posto onečišćenja pitke vode, što zajedno s rastućom populacijom na globalnoj razini jasno upućuje na nedvojbenu potrebu implementacije održive gradnje kao jedine opcije.

Upravo zbog tih razloga, jasni i sveobuhvatni zahtjevi i ciljevi održive gradnje zaslužuju veliku pozornost kako bi investitori i projektantski timovi mogli graditi objekte zadovoljavajućih ekoloških kvaliteta. Kako bi se to postiglo, postoji nekoliko glavnih segmenata čije uvjete svaka zelena zgrada mora poštovati.

Kriteriji zelene gradnje

Prvi korak kod projektiranja održive zgrade jest odabir lokacije jer će upravo taj parametar imati veliki utjecaj na lokalni ekosustav i potrošnju energije unutar same zgrade. Najbolji izbor bili bi prethodno uređeni prostori koji su trenutno zapušteni jer predstavljaju mnogo bolji ekološki izbor na prvi pogled možda i ne tako očitih prednosti, poput atraktivne lokacije za kupce, lakšeg dobivanja potrebnih dozvola, već uspostavljene infrastrukture i slično.

Sljedeće je smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima. Poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada ima veliku ulogu u smanjenju ukupne potrošnje energije te se zbog tog razloga nove zgrade moraju graditi imajući u vidu dugoročnu energetsku učinkovitost.

Jednako tako održiva gradnja treba nastojati smanjiti utjecaj na zalihe slatke vode. Veliki broj područja u svijetu suočava se sa sve većom nestašicom pitke vode, zbog čega je to jedno od ključnih načela.

Ključna je i uporaba građevinskog materijala iz obnovljivih izvora. To uključuje drvo iz održivih izvora, alternative cementu koje imaju niže emisije ugljičnog dioksida, reciklirane građevinske materijale ili ciljanu upotrebu materijala koji se mogu ponovno upotrijebiti nakon što su profesionalno uklonjeni iz srušenih zgrada.

Održive zgrade trebale bi maksimizirati prirodnu svjetlost, olakšavati prirodnu ventilaciju, kontrolirati razinu vlage i izbjegavati materijale s visokim emisijama hlapivih organskih spojeva.

P.hr/I.G.