Posljednji vikend izložbe o povijesti dizajna namještaja

22. kolovoza 2019.

Foto: MUO

Zbog velikog interesa publike, izložba o povijesti industrijskog i dizajnerskog namještaja „Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.“ otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt zatvara se kasnije nego što je prvotno planirano. U nešto više od mjesec dana izložbu je posjetilo gotovo 4.000 građana, stoga je datum zatvaranja odgođen do nedjelje 25. kolovoza. 

Za posljednji vikend izložbe planirana su i dva posebna termina za razgled i stručno vodstvo autorice i kustosice izložbe dr.sc. Vanje Brdar Mustapić. Stručna vodstva predviđena su u subotu i nedjelju u 12.00 sati, a namijenjena su svima koji žele saznati više o ovom iznimno plodonosnom razdoblju u razvoju industrije i dizajna namještaja u Hrvatskoj.

Ovom se izložbom prvi put na jednome mjestu predstavljaju vrhunski dizajnerski dijelovi asortimana namještaja nekih od najznačajnijih tvornica iz navedenog razdoblja. Posjetitelji su vidjeli proizvode tvornica „Mundus – Florijan Bobić“, „Mobilia – Ivo Marinković“, „Marko Šavrić“, „TMN Jadran“, „DIP Novoselec“, „TVIN Virovitica“, „SpinValis“ i mnogih drugih. Glavni cilj izložbe je podići svijest o baštinskoj dimenziji industrijske i dizajnerske produkcije namještaja ‒ kao zalog za sadašnjost i budućnost industrijske proizvodnje i dizajna namještaja u Hrvatskoj. Osim izloženog namještaja, svi posjetitelji mogu vidjeti i nacrte, fotografije te dokumentarnu građu i televizijske priloge kojima se demonstriraju nastupi na sajmovima i izložbama te tehnologije i proces proizvodnje.

Izložba se još može razgledati u subotu od 10-19 sati te u nedjelju  do 14 sati. Svi koji neće biti u mogućnosti posjetiti izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt, moći će to učiniti na nadolazećem sajmu Ambienta za Zagrebačkom velesajmu.

Hrvatski drvni klaster želi istaknuti veliki organizacijski napor i trud Muzeja za umjetnost i obrt, kaže direktor klastera Marijan Kavran. "Ova izložba predstavila je na primjeren način kulturnu i industrijsku baštinu hrvatske proizvodnje namještaja, a završetak izložbe poklapa se s odličnim vijestima koje su nedavno stigle od domaćeg statističkog ureda, kako su proizvođači namještaja u lipnju zabilježili rekordan rast u proizvodnji namještaja od 10,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, s time dakumulativni rast proizvodnje ove industrijske grane u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 5 posto. Navedenim statističkim pokazateljima sektor proizvodnje namještaja nastavlja prkositi izvoznim i statističkim trendovima, koji tijekom prve polovice 2019. nisu bili povoljniji za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo", zaključio je Kavran.

P.hr/K. Sočković