AR Packaging Croatia protiv zatvaranja tvornice duhana

16. rujna 2020.

Foto: AR Packaging Croatia

Najveći proizvođač kartonske komercijalne ambalaže u regiji AR Packaging Croatia iz Kanfanara, inače bivša Istragrafika koja je nakon preuzimanja postala dio jedne od vodećih europskih grupacija u sektoru ambalaže sa sjedištem u Švedskoj, pažljivo prati razvoj događaja oko tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru, čije će rješavanje u znatnoj mjeri odrediti razinu poslovne aktivnosti tvrtke u Hrvatskoj.

Naime, Tvornica duhanskih proizvoda u Kanfanaru u vlasništvu BAT-a najveći je njihov kupac koji osigurava znatan udio prihoda tvrtke pa bi najavljeno zatvaranje tvornice negativno utjecalo na poslovanje i realizaciju planova kompanije, posebno investicijskog ciklusa vrijednog pet milijuna eura s kojim je kompanija započela prošlog mjeseca.

"Pokrenuli smo veliki investicijski ciklus. Nova investicija najmodernijeg stroja za tisak u Hrvatskoj i regiji s čak osam boja, segmentnim lakom i UV tehnologijom trebala bi nam omogućiti veću efikasnost procesa i postizanje dodatnih kapaciteta. Trenutno ulaganje veće je od dva milijuna eura i ono je samo jedno od niza predstojećih u sljedećem razdoblju. Naš je cilj u sljedećem razdoblju rast za više od 20 posto, no on pretpostavlja zadržavanje tvornice u Kanfanaru. Iako pod utjecajem negativnog trenda u gospodarstvu, proizvodnja u našoj modernoj tvornici trenutno se odvija u tri smjene, zbog čega nam je iznimno važno da tvornica BAT-a u Kanfanaru ostane", istaknuo je direktor tvrtke Enis Kancelir.

Enis Kancelir   Enis Kancelir/Foto: AR Packaging Croatia 

Investicijski ciklus usmjeren je na nabavu novih strojeva i opreme, a pokrenut je kako bi se poslovanje kompanije dodatno diverzificiralo i omogućilo brži rast na tržištu regije. AR Packaging, uz proizvodnju za BAT, proizvodi ambalažu za poznate brendove uglednih tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu, poput Heinekena, Kraša, Hippa, Podravke, Belupa i drugih. Svoje proizvode izvozi u više od deset europskih zemalja.

AR Packaging Croatia zapošljava više od 130 zaposlenika u Kanfanaru. Dio je AR Packaging grupe koja ima neto prodaju veću od 900 milijuna eura, 5.500 zaposlenih i 27 tvornica u 13 zemalja.

BAT je  Tvornicu duhana Rovinj preuzeo Adris grupe u rujnu 2015. godine. A uz TDR, preuzeo je i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu te udio u Tisku. Transakcija je iznosila 505 milijuna eura a ugovorom se BAT obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od preuzimanja.

P.hr/I.Grgić