Započela proizvodnja tekućih sapuna Dodir prirode

29. rujna 2020.

Foto: Pixabay

U Zagrebu je danas otvoren pogon za proizvodnju tekućih sapuna Dodir prirode, u kojem će raditi slijepe i slabovidne osobe u sklopu tvrtke Sfera Visia Udruge slijepih Zagreb. Ovaj projekt socijalnog poduzetništva, uz sada tri zaposlene osobe, planira zapošljavanje još tri slijepe i slabovidne osobe u prvom kvartalu iduće godine.

Projektu Udruge slijepih Zagreb od prvog dana potporu pruža Grad Zagreb, ali mu se priključio i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Financijski su potporu pružili Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) u iznosu od 30.000 eura za dio opreme te Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 20.000 eura.

Sapun Dodir prirode proizvodi se od 100-postotnih prirodnih sastojaka prema recepturi voditeljice proizvodnje Barbare Šajinović.

"Ovo je sapun kao što je nekad bio, kad se sapun još kuhao u svakom domaćinstvu. Izrađen je od svježih jestivih biljnih ulja i kalijeve lužine, obogaćen prirodnim eteričnim uljima koja mu daju postojan, ugodan miris i njeguju kožu. To je jedini pravi tekući sapun bez sintetskih kemikalija na našem tržištu", kazala je Šajinović.

Glavna je sirovina za izradu sapuna Zvijezda suncokretovo ulje koje je već godinama brend broj 1 po izboru potrošača u sklopu istraživanja IpsosPuls. Zvijezda je Udruzi donirala sirovinu potrebnu za godišnju proizvodnju sapuna.

"Izuzetno nam je drago što sa svojim ključnim proizvodom Zvijezda suncokretovim uljem možemo dati podršku društvenom poduzetništvu i zajedno s Udrugom slijepih Zagreb dodatno sudjelovati u stvaranju novih prilika za osobe s invaliditetom", kazao je direktor društva Zvijezda plus Tihomir Adam. 

Izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb Goran Denis Tomašković najavio je kako će poduzeće iduće godine zaposliti još tri osobe.

"Od danas su, uz krute sapune, u ponudi našeg poduzeća i tekući sapuni Dodir prirode. Sapuni su dostupni u pakiranju od 300 ml, 500 ml, jedne litre i pet litara. Uz to što je riječ o proizvodu od prirodnih sastojaka, kupnjom naših sapuna tvrtke, ustanove i organizacije mogu anulirati penale koje sada plaćaju jer ne zapošljavaju dovoljan broj osoba s invaliditetom", pojasnio je Tomašković.

 

P.hr/I.B.