ZAMP srezao troškove autorskih prava zbog koronavirusa

27. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

Hrvatsko društvo skladatelja, službu Zaštite autorskih muzičkih prava prema ranijim najavama korisnicima glazbe izlaze u susret kroz rasterećenja povodom krize zbog koronavirusa, u ožujku i slijedećim mjesecima.

Korisnici: ugostiteljski objekti, hoteli, teretane, uslužne djelatnosti i slični korisnici za mjesec ožujak ostvarit će solidarne pogodnosti, kažu u ZAMPU. "Imajući u vidu posebnu situaciju u kojoj se nalaze korisnici glazbe, ali i sve gori položaj svojih članova, glazbenika koji su među prvima i najteže pogođeni nastalom krizom, objavljujemo: za razdoblje od 14.3. nadalje, u kojem navedeni korisnici u Hrvatskoj ne posluju i ne koriste glazbena djela, nema zaduženja niti obveze plaćanja naknade za glazbenu licencu. Za prvih 14 dana ožujka, u kojima su ugostiteljski i drugi objekti (hoteli, obrti, teretane, saloni itd.) u zemlji radili otežano, za licencu gore navedenim korisnicima odobravamo popust od 50 posto", najavljuju iz ZAMP-a.

Kako bi dodatno olakšali povratak u normalno poslovanje po završetku izvanrednih Vladinih mjera, taj umanjeni iznos naknade za mjesec ožujak moći će platiti u 3 mjesečne rate. Riječ je o 25 posto iznosa u odnosu na redovno zaduženje kakvo je bilo za mjesec veljaču u kojoj se poslovalo normalno. 

"Prestankom Vladinih izvanrednih mjera donijet ćemo odluku o visini mjesečne naknade za prvi i sljedeće mjesece u kojima će objekti korisnika ponovno početi s radom - korištenjem glazbenih djela. Nadalje, korisnički objekti koji su na području Grada Zagreba potresom oštećeni u mjeri da ne mogu nastaviti s radom, izuzeti su u potpunosti od plaćanja naknade. 
Vjerujemo da su ove posebne mjere dovoljan dokaz kako u korisnicima vidimo partnere i u najgorem razdoblju za poslovanje svih subjekata u zemlji", kažu u HDS ZAMP-u.

U Hrvatskom društvu skladatelja dodaju kako mole sve za razumijevanje položaja oko 10.000 članova, glazbenika autora i nositelja prava za koje HDS ZAMP prikuplja naknade. "U situaciji u kojoj su najprije otkazana sva glazbena događanja, oni su prvi ostali bez izravnih prihoda na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj bazi. Iako je to izraz koji korisnici znaju koristiti za glazbenu licencu, ne radi se „nametu“ već o prihodima glazbenika koji od tog prihoda nastoje živjeti i prehraniti svoje obitelji, jednako kao i drugi poduzetnici. Svi oni, jednako kao ugostitelji, za svoju poduzetničku djelatnost plaćaju porez na dohodak, PDV i ostala davanja. Nadamo se da glazba svima u ovim teškim vremenima olakšava brige, te da će se u svim lokalima u zemlji uskoro nazdravljati za prestanak epidemije i povratak normalnog života", kažu u HDS ZAMP-u.

P.hr/K.S.