Zakoni poticajni za ulaganja, ali neporezno opterećenje rada visoko

18. lipnja 2019.

Foto: Ministarstvo gospodarstva

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat poručio je da Hrvatska ima najpoticajniji zakonodavni okvir za ulaganje u okruženju, no i priznao da je u samom vrhu po neporeznom opterećenju cijene rada.

Horvat je to kazao na predstavljanju pregleda investicijske i regulatorne politike Hrvatske, analiza i preporuka koje je proveo OECD - Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak, u suradnji s ministarstvima gospodarstva, poduzetništva i obrta te vanjskih i europskih poslova.

Horvat je poručio da investicijska klima postaje sva atraktivnija za ulagače i da je zakonodavni okvir najperspektivniji u okruženju.

Tvrdi da Hrvatska nije prenormirana, da ne postoje nepremostive administrativne prepreke i kako u odnosu na okruženje porezi nisu najveći, no priznaje da smo u samom vrhu po neporeznom opterećenju cijene rada.

"Ima još uvijek jako mnogo prostora između onoga što dobije radnik u odnosu na ono koliko poduzetnika taj radnik košta", poručuje Horvat.

Najavljuje da će ove godine biti predstavljen akcijski plan umanjenja i ukidanja neporeznih davanja.

Želja mu je da na prvoj sjednici Vlade u idućoj godini prva točka bude usvajanje novoga akcijskog plana za ukidanje administrativnih barijera, pri čemu ističe da će identificirati 20, po vremenu i financijskom opterećenju, najtežih administrativnih barijera te predložiti njihovo ukidanje.

Horvat kaže da je Hrvatska počela birati potencijalne investitore te podsjeća na nedavno predstavljen projekt ulaganja austrijskog FACC AG-a u proizvodni pogon u općini Jakovlje, gdje bi se od 2021. trebali početi proizvoditi dijelovi za zrakoplove, a i potvrđuje nedavna pisanja medija o pregovorima s koncernom Patrije, Kongsberga i jedne belgijske kompanije o ulaganju u Zrakoplovno-tehnički centar u Velikoj Gorici.

Kaže da će se do kraja godine dogoditi još dvije relativno velike investicije s područja zapadne Europe, no pritom ne želi iznositi pojedinosti, a tek napominje da u realizaciji jedne pomaže Mate Rimac te da se nada da će do kraja investitor doći u Hrvatsku, koji je, napominje Horvat, vrlo dobar izvozni orijentirani brend i proizvod.

"To su investicije kakve smo željeli i kojima će se otvarati kvalitetna radna mjesta, upravo onakva zbog kojih ljudi iz Hrvatske odlaze u zapadnoeuropske zemlje", kaže Horvat.

Na pitanje novinara je li u kratkom roku moguće postići veće investicije i željenu razinu BDP-a bez povećanja kvota za uvoz stranih radnika, Horvat je kazao da Hrvatska nedostatak radnika ima jedino u turističkom sektoru.

Napominje da na Zavodu za zapošljavanje ima oko 100.000 nezaposlenih te poručuje da ćemo tijekom godine dobiti redefiniranje uvjeta na temelju kojih netko može godinama biti na Zavodu i dobivati od države naknade, a ne uključiti se u bilo kakav radni proces za koji mu se nudi posao.

OECD: Ostvaren napredak, no izazovi još predstoje

Horvat kaže da je u danas predstavljenim OECD-ovim dokumentima identificiran iskorak Hrvatske u nizu stvari, poput smanjenja administrativnih barijera te povećanju konkurentnosti Hrvatske kao investicijske destinacije.

Okruženje Hrvatsku kao investicijsku destinaciju vidi daleko perspektivnije od nas samih, smatra Horvat.

Napredak ističe i zamjenik direktora OECD-a Antonio Gomes, između ostalog i u pogledu investicijske klime te regulatornog okvira, no naglašava i sve izazove koji su pred Hrvatskom.

"Hrvatska je otvorena ekonomija koja nije restriktivna prema izravnim stranim ulaganjima, no još mora mnogo učiniti kako bi privukla više takvih kvalitetnih ulaganja, koja bi pridonijela dinamici gospodarstva", poručio je Ramos.

Tako između ostalog kaže da se može učiniti više u smanjivanju administrativnih prepreka, smanjivanju percepcije korupcije, a i više je aktivnosti koje se mogu učiniti radi promocije ulaganja. Napominje i da se treba pobrinuti da sva regulacija prođe evaluaciju, kako bi se utvrdilo da ima pravi učinak u cijeloj zemlji.

Kada je riječ o korupciji, uz promjene percepcije, Gomes ističe i potrebu učinkovitijega pravosudnog sustava te nužnost osiguranja ulagačima da dolaskom u Hrvatsku imaju ravnopravan položaj.

Državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić ocijenila je da se Hrvatska kreće u dobrom smjeru te kako je i to u cilju ostvarenja punopravnog članstva u OECD-u.

Hina/P.hr