Zagrebačka tvrtka razvila brzi test za otkriće Alzheimerove bolesti

25. studenoga 2020.

Test ne samo da procjenjuje zdravlje, već propisuje i terapiju

Foto: Pixabay

Zagrebačka tvrtka Omnion Research International dobila je 1,4 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za projekt Završna priprema za početak komercijalizacije inovativnog testa za procjenu rizika obolijevanja od Alzheimerove bolesti – ALTEST. Sredstva je dobila na natječaju Inovacije novoosnovanih MSP-ova – II. faza, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta, koji će trajati 18 mjeseci, iznosi dva milijuna kuna.

"Projektom planiramo dovršiti prilagodbu i pripremu za početak prodaje inovativnog proizvoda. Test za procjenu rizika obolijevanja od bolesti mozga novo je rješenje koje omogućuje da svatko od kuće pošalje uzorak kose i za mjesec dana dobije nedvosmislen savjet treba li posegnuti za mjerama koje će značajno odgoditi ili čak spriječiti nastanak bolesti. Posebna inovativnost testa je u drugom elementu – osobnome savjetu kako popraviti vlastito zdravlje. Dakle, test ne samo da procjenjuje zdravlje, već propisuje i terapiju. Stoga proizvod ima potencijal postati vrlo tražen na globalnom tržištu. Test je spreman, a uz pomoć projekta ALTEST, koji će zaposliti potrebne dodatne stručnjake i pomoći promociji, ima vrlo visoku vjerojatnost povrata investicije", istaknula je direktorica Omniona Ivana Šabanović Uzelac.

Inače, riječ je o tvrtki koja je osnovana prije dvije godine, a primarno se bavi istraživanjem i razvojem u biotehnologiji, proizvodnjom medicinskih proizvoda te prometom medicinskih proizvoda na veliko i malo.

Brzi test na altzheimera Foto: Omnion Research International 

Rješenje Omnion Research Internationala temelji se na vlastitu otkriću koje ima dva inovativna elementa: razvili su metodu kojom mogu dobiti zrele živčane moždane stanice transformacijom stanica dlake te metodu kojom tako dobivene živčane stanice mogu iskoristiti kako bi pokazali razinu proteina koji omogućuju postavljanje dijagnoze te propisivanje potrebne terapije.

"Donekle slični patenti, temeljeni na transformaciji jedne vrste stanica u drugu, postoje, ali ni jedan nije dao posve zrele živčane stanice iz samoga korijena dlake. Stoga smatramo da se s proizvodom možemo probiti na strana tržišta jer istraživanja i analize pokazuju kako bi on mogao biti tražen u zapadnim i visokorazvijenim zemljama", zaključila je direktorica Šabanović Uzelac.

P.hr/I.G.