Zagorski proizvod u samom vrhu svjetske ponude

20. studenoga 2021.

Foto: TTT

Ako ste imali sreću odsjedati u vrhunskim hotelima mondenih skijališta ili u gradovima poput Londona, Pariza i New Yorka, vjerojatno niste znali da je posteljina na kojoj ste spavali iz Hrvatske, a oznaka TTT pokazuje da joj je točna lokacija Veliko Trgovišće. Tvornica tekstila Trgovišće, kako joj je službeno ime, poput mnogih je u Hrvatskoj u svojih 95 godina postajanja prošla mnoge transformacije.

Osnovao ju je na zagrebačkom Črnomercu Felix Pollack von Parnegg iz Beča kao Tvornicu za pamučnu industriju, da bi 60-ih godina prošlog stoljeća promijenila ime u Tekstilni kombinat Zagreb, koji je tada zapošljavao više od 2.000 radnika. Njihova proizvodnja preživjela je turbulentne devedesete, a 2008. preselila je svoje pogone i ponovno pod novim imenom nastavila poslovanje u Zagorju. Zamah je u njenu poslovanju dokapitalizacija 2012. godine private equity fonda Quaestus.

Svih ovih godina ostali su prepoznatljivi po visokoj kvaliteti damastnoga stolnog i posteljnog rublja. Damastni stolnjaci i salvete, koje proizvode jedini u Hrvatskoj, a i u široj regiji, krase stolove vrhunskih restorana, a posteljina neke od najskupljih hotela u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Švicarskoj, Kanadi, SAD-u te, naravno, Hrvatskoj.

U tkanju se koriste 100-postotno češljanom kvalitetnom pamučnom pređom od pouzdanih svjetskih dobavljača, koja se temeljito kontrolira u svim fazama proizvodnje. Moderni strojevi olakšavaju poslovanje jer se delikatne radnje poput pucanja niti, kojih po stroju može biti i više od 14.000, detektiraju automatski te uređaj signalizira gdje je problem kako bi ga radnici mogli bez problema otkloniti. Važno je istaknuti da uzorci na njihovim proizvodima nisu nastali jeftinim printanjem već žakardnim tkanjem, pri kojem reljefni uzorak nastaje tako da se isprepliće pomoću osnove i potke te tako svaki artikl pretvaraju u dugotrajan, luksuzan, autentičan i atraktivan proizvod.

Stoljnaci TTT Foto: Privredni.hr

Tvornica tekstila Trgovišće posjeduje gotovo stoljetnu tradiciju proizvodnje vrhunskih tkanina te je nositelj oznake Hrvatska kvaliteta za Damastno rublje − stolno i posteljno. Znak Hrvatska kvaliteta nose natprosječno kvalitetni proizvodi proizvedeni u Hrvatskoj. To je priznanje proizvodu i proizvođaču, a ujedno i jamstvo potrošaču da je riječ o proizvodu koji zadovoljava najviše zahtjeve kvalitete te predstavlja sam vrh svjetske ponude.

Znakovi kvalitete

P.hr/I.G.