Minimljekara: Željeli smo proizvesti ono čega nema

11. rujna 2020.

Foto: Eko Mlikarja

Dvojica Zadrana Dragan Jurjević i Mate Odžaković investirali su u minimljekaru u kojoj se proizvodi jogurt od punomasnog mlijeka krava s velebitskih pašnjaka. S obzirom na to da se posljednjih godina broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka smanjuje, priča iz Zadra posebno veseli. Tim više što ni jedan od dvojice poduzetnih Zadrana do sada nije bio povezan s poljoprivredom ni preradom mlijeka - Jurjević je voditelj proizvodnog odjela velike multinacionalne kompanije, a Odžaković se bavi turizmom.

Odluku o osnivanju trgovačkog društva Eko Mlikarija, koje se bavi proizvodnjom domaćeg jogurta, donijeli su nakon razmišljanja o tome čega nedostaje na lokalnom tržištu te nakon putovanja po Europi na kojima su primijetili kako hoteli gostima za doručak nude mliječne proizvode karakteristične za njihov kraj.

"Željeli smo proizvesti domaći jogurt od punomasnog mlijeka kakav nismo mogli pronaći na tržištu, koji bi bio proizveden bez ikakvih industrijskih dodataka, konzervansa ili pojačivača okusa, idealan za crijevnu mikrofloru. Smatrali smo da postoji potražnja za domaćim mliječnim i zdravim proizvodima koji bi bili proizvedeni u suvremenom, higijenski besprijekornom pogonu, procesom koji mlijeku ne oduzima njegov najzdraviji dio. Iako smo se vodili mislima o tome kakav su jogurt nekad proizvodili naši preci, ipak smo željeli postići blaži okus jogurta, za razliku od kiselih kakvi su se nekad proizvodili. Prilikom istraživanja postojećeg tržišta, u nekoliko mjeseci isprobali smo velik broj jogurta koji se nude kupcima, sve u želji da saznamo što se sve može može kupiti na našem tržištu, a čega nedostaje", priča Jurjević.

Eko Mlikarija

Domaći zadarski jogurt u zanimljivoj ambalaži / Foto: Eko Mlikarija

Izgradnju minimljekare financirali su vlastitim novcem i djelomice kreditom, bez ikakvih državnih potpora ili sredstava iz EU fondova. Veliku stručnu pomoć u organizaciji prostora mljekare, pronalasku kvalitetnog tehnologa za pokretanje proizvodnje te savjetima o izboru tehnologije dobili su od prof. dr. sc. Samira Kalita, profesora s Agronomskog fakulteta iz Zagreba.

"U tom procesu naučili smo da je mlijeko kompleksna tekućina čiji udio masnoće može varirati, iako je riječ o istim kravama na istom pašnjaku. Nas dvoje istodobno smo jako mnogo čitali, zvali i provjeravali te više puta analizirali mlijeko i jogurt u Zavodu za javno zdravstvo u Zadru te u Referentnom laboratoriju za mlijeko i mliječne proizvode u Križevcima, kako bismo u konačnici došli do proizvoda za koji vjerujemo da je kvalitetan i zdravi mliječni proizvod koji se po svome načinu proizvodnje uvelike razlikuje od svega što postoji na tržištu", kaže Mate Odžaković.

Ističe da je im najteže bilo pronaći krave na području Zadarske županije koje su na slobodnoj ispaši jer su željeli prvoklasnu sirovinu za proizvodnju domaćeg jogurta. Takve nisu mogli pronaći na području Zadarske županije jer ih je jako malo, ali imali su sreću pa su pronašli mladu obitelj s četvero djece s područja Gračaca koji imaju 28 krava i svoj OPG.

"Njihove su krave na slobodnoj ispaši oko Cerovačkih pećina tijekom cijele godine, osim zimi kada ih smještaju u štale gdje ih hrane domaćim ličkim sijenom. S njima smo postigli dogovor da uzimamo mlijeka koliko nam je potrebno za proizvodnju, što je odlično za nas, a pogotovo u fazi pokretanja proizvodnje. Iznimno smo zadovoljni našom suradnjom jer smatramo da počiva na zdravim temeljima, i za nas i za njih", zadovoljan je Odžaković.

Mlikarijin jogurt proizveden je bez obiranja mlijeka, pa se postupak njegove proizvodnje prilagođava svakoj pošiljci i udjelima mliječne masti u mlijeku, koji znaju varirati od 4,4 do 4,6 posto.

"Nažalost, dosta ljudi vjeruje kako će se od mliječne masti udebljati, što nije točno jer se upravo u mliječnoj masti nalaze vitamini A i D koji su među najzdravijim sastojcima mlijeka", pojašnjava Odžaković.

"Probnu proizvodnju pokrenuli smo u svibnju ove godine, najprije nudeći jogurt na kušanje svojoj obitelji i prijateljima kako bismo dobili povratnu informaciju o tome sviđa li im se okus i gustoća jogurta. Dobivenim povratnim informacijama potom smo se koristili kako bismo prilagođavanjem načina proizvodnje dobili krajnji proizvod za koji smo uvjereni da je pogođen i po okusu, koji je blag, te po gustoći", dodaje Jurjević.

Eko Mlikarija

Foto: Eko Mlikarija

Eko Mlikarija jogurt trenutno plasira samo na području Zadra, i to dostavom kupcima na kućne adrese. "Kupcima se jogurt sviđa i po okusu, ali i po ambalaži. Naime, jogurt pakiramo u staklenu ambalažu čime omogućavamo da proizvod zadrži svježinu punih 15 dana koliki mu je rok uporabe. Pakiranjem u staklenu ambalažu istodobno i čuvamo prirodu o kojoj svi ovisimo. Plan nam je kupiti praonicu kako bi staklene boce bile povratne", otkriva Odžaković.

Maksimalan dnevni kapacitet ove zadarske minimljekare jest 200 litara domaćeg jogurta. Njeni vlasnici žele se koncentrirati samo na proizvodnju domaćeg jogurta od punomasnog mlijeka koji žele brendirati kao zdravi domaći proizvod. Planiraju širiti proizvodnju, ali ne gubeći pritom na kvaliteti proizvoda - već, zaključuju, vodeći se istim principom da se prilikom proizvodnje iz mlijeka ne gube najzdraviji dijelovi.

 

 

Ivana Barać