Hrvatska tvrtka u vrhu svjetske proizvodnje sofisticiranih motora

21. kolovoza 2019.

Foto: HSTec

Trojica inženjera Željko Goja, Mladen Šarlija i Frane Marasović usavršili su proizvodnju visokobrzinskih motora za alatne strojeve koji obrađuju dijelove u autoindustriji te su prije 22 godine u pogonu bivše tvornice specijalnih alatnih strojeva osnovali zadarsku tvrtku HSTec odnosno High Speed Technique.

Danas je ta tvrtka u samom vrhu svjetske proizvodnje visokobrzinskih motorvretena za alatnu industriju i robotizacije za različite aplikacije i industrije te slovi za stabilno rastuću kompaniju koja je većinom orijentirana na izvoz.

Tvrtka izvozi oko 85 posto svojih proizvoda i usluga te je prisutna na zahtjevnim tržištima diljem Europske unije, SAD-a te na ostalim svjetskim tržištima. Glavni kupci HSTec-ovih proizvoda, uz autoindustriju, dolaze iz staklarske, ljevačke te prehrambene industrije.

"Posljednjih nekoliko godina provodimo više projekata, od izgradnje proizvodno-poslovnih prostora, do projekata razvoja novih proizvoda čija je ukupna vrijednost oko 14 milijuna kuna. Učinci tih projekata, koji su sufinancirani iz EU sredstava, višestruki su: od povećanja zapošljavanja i prihoda od prodaje, preko proširenja proizvodnih prostora i poboljšanja uvjeta rada, pa sve do jačanja razvojnih kapaciteta te posljedično i rasta ugleda tvrtke", smatra direktor i predsjednik Uprave tvrtke HSTeca Mladen Šarlija.

HSTec  stroj

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije ovoj zadarskoj tvrtki dodijelila je gotovo šest milijuna kuna bespovratnih sredstava. Njihov projekt Povećanje međunarodne konkurencije i izvoza usmjeren je na još snažnije predstavljanje na međunarodnom tržištu.

"Dugogodišnja opredijeljenost na inovativni razvoj i proizvode naša je glavna konkurentska prednost na međunarodnom tržištu. Brojne promotivno-marketinške aktivnosti, poput izlaganja na stručnim međunarodnim sajmovima i B2B susretima, pridonijele su povećanju narudžbi i općenito većem interesu za naše proizvode, a dokaz tomu je i povećanje narudžbi specijalnih inovativnih proizvoda, uglavnom za inozemno tržište. Kao rezultat povećanja narudžbi i ostvarivanja novih partnerskih suradnji, HSTec je povećao i zapošljavanje", tvrdi Šarlija koji očekuje da će HSTec do 2022. godine zaposliti 14 novih djelatnika.

 

P.hr/I.Grgić