Za zaštitu zdravstvenih djelatnika izrađuju se hrvatski respiratori

14. travnja 2020.

Foto: CroResp

CroResp hrvatski je respirator koji zdravstvene djelatnike štiti od koronavirusa, a osmislila ga je skupina entuzijasta okupljenih oko internetskog portala Pandemija.info na čelu s liječnikom Ivorom Kovićem.

Prvih pedesetak respiratora podijeljeno je liječnicima od Pule preko Rijeke do Zagreba, a kako bi se zaštitio što veći broj zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, udruga Pomaganje je uvijek in pokrenula je veliku crowdfunding-kampanju.

"U svijetu raste potražnja za respiratorima, a Hrvatska nema vremena za njihov uvoz. U želji da pomognemo zaštiti zdravstvenih djelatnika iz javnoga zdravstvenog sustava Republike Hrvatske, osmislili smo respirator koji štiti cijelo lice, a najvažnije – oči i dišne putove. Respirator se izrađuje od ronilačke maske, adaptera i filtra za viruse. Ovo rješenje ljudima svakako pruža veću zaštitu od kirurških maski u kombinaciji sa zaštitnim vizirima", kazao je Ivor Ković, specijalist hitne medicine koji posljednjih sedam godina radi u Londonu, a kako je trenutačno u Podgoraču kraj Našica, svoje je znanje, iskustvo i dobru volju odlučio staviti u službu zaštite hrvatskih zdravstvenih djelatnika.

Slična se akcija provodi u Češkoj. Tamo je zdravstvenim djelatnicima već podijeljeno više od 11 tisuća respiratora.

Crowdfunding-kampanjom za CroResp potrebno je prikupiti 150.000 kuna. Time bi se izradilo oko tisuću respiratora. Dijelovi respiratora koji se moraju nabaviti ili izraditi stoje oko 150 kuna po uređaju. Osobe koje izrađuju respiratore rade besplatno. Kampanja traje još devet dana. Respiratori će za zdravstvene djelatnike biti besplatni. 

Kampanja je na ovom linku. 

P.hr/I.G.