Do veće produktivnosti uz tri vrste pauze

21. studenoga 2020.

Foto: Pixabay

Mnogi misle da uzimanje pauze ili odmora od posla znači manje rada, no prema tekstu objavljenom na portalu Inc.com, znanost pokazuje nešto sasvim suprotno. Više studija potvrdilo je da je povećanje produktivnosti nakon odmora važnije od minuta koje "se izgube" na pauzu. 

I kad se prihvati ove činjenica, postavlja se još jedno važno pitanje - kakve točno pauze trebate napraviti i kada? Mnogi stručnjaci pokušali su dati odgovore na ovo pitanje, a Inc prenosi one koje je ponudila stručnjakinja za upravljanje vremenom Laura Vanderkam. Njezin recept vrlo je jednostavan: sve što trebate učiniti da biste povećali produktivnost jest da napravite tri vrste pauze svaki dan.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost izvrstan je odmor od posla, a čitav niz studija pokazuje prednosti vježbanja za vaše tjelesno i mentalno zdravlje. Vanderkam u svome tekstu potiče radnike da 'pomaknu svoje stražnjice' barem jednom dnevno.

"To bi moglo jednostavno značiti ​​šetnju po kvartu, trčanje, preskakanje užeta ili penjanje gore-dolje po stepenicama", savjetuje Vanderkam.

Društvena aktivnost

Ovaj vid aktivnosti mnogi ne povezuju s pauzom ili odmorom, no u trenutnoj društvenoj izolaciji važnija je nego ikad. Takva vrsta odmora od posla može jednostavno značiti da popijete kavu s kolegama, ručate s prijateljima ili se opustite s obitelji za vrijeme pauze za ručak.

Istraživanja pokazuju da je socijalna povezanost jedan od najboljih načina razbijanja stresa te nam podiže raspoloženje čak i ako smo u početku neskloni povezivanju s drugima.

Duhovni odmor

Ovo je vrsta pauze za koju je najmanje vjerojatno da će se prakticirati, ali Vanderkam predlaže svima da je ubace u svoju rutinu.

"Kad govorimo o duhovnoj pauzi, mislim na sve što utječe na ljudski duh ili dušu. Mnoštvo duhovnih aktivnosti može se sasvim uklopiti u radni dan, bilo da je riječ o molitvi, meditaciji, slušanju glazbe koja podiže raspoloženje ili bilo kojoj aktivnosti koja nas povezuje s nečim većim od nas samih", objašnjava Vanderkam dodajući kako ovo nisu neke 'čiribu-čiriba' gluposti jer čak i male doze osjećaja pripadnosti nečemu većem od nas samih donosi stvarne koristi i osnažuje nas.

P.hr/I.G.