Za EU strategije nužna financijska potpora poljoprivrednicima

22. svibnja 2020.

Foto: Pixabay

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović smatra da poljoprivrednicima treba dati financijsku potporu za prilagodbu novim EU strategijama. Naime, Europska komisija je u srijedu objavila dvije strategija o ekološki prihvatljivom prehrambenom sustavu i o bioraznolikosti, koje su dio Zelenog sporazuma. Strategija "Od polja do stola" uključuje nekoliko ciljeva koje bi trebalo ispuniti do 2030. godine - smanjenje uporabe i rizika od pesticida za 50 posto, smanjenje uporabe gnojiva za najmanje 20 posto, smanjenje prodaje antimikrobnih sredstava za životinje iz uzgoja i akvakulturu za 50 posto te za prakticiranje ekološke poljoprivrede na 25 posto poljoprivrednih zemljišta.

U novoj se strategiji za bioraznolikost predlaže da se do 2030. godine najmanje 30 posto europskog mora i kopna pretvori u zaštićena područja kojima se djelotvorno upravlja i vraćanje obilježja krajobraza velike raznolikosti na najmanje 10 posto poljoprivrednih zemljišta.

Za bioraznolikost će se osigurati 20 milijardi eura godišnje iz raznih izvora, uključujući sredstva EU-a te nacionalna i privatna sredstva, predviđa Komisija, koja je pozvala Europski parlament i Vijeće da podrže te dvije strategije i njihove obveze, a sve zainteresirane da se uključe u široku javnu raspravu.

"Ako će poljoprivrednici dodatno dati doprinos ovom ambicioznom planu, moraju imati odgovarajuću financijsku potporu za prilagodbu i prijelazno razdoblje", istaknuo je Jakopović, te je ponovio je kako Hrvatska već sada ispunjava brojne ekološke standarde koji se stavljaju pred EU poljoprivredu - čist okoliš  s više od 50 posto Natura područja, GMO free zemlja je, diversificirana gospodarstva su velika prednost.

krave, stala

Jesu li potrošači spremni?

Rekao je i kako će od svih zahtjeva najlakše biti ispuniti onaj o prakticiranju ekološke poljoprivreda na 25 posto površina. No, ne zna jesmo li spremni za potrošnju ekoloških proizvoda.

"Potrošačka snaga nije spremna za takve proizvode, a najpogođeniji sektor bit će stočarstvo u kojem se razmišlja o smanjenju konzumacije crvenog mesa, uvođenju trošarina te ukidanju proizvodno-vezanih potpora", tvrdi Jakopović a  mjera koja bi mogla pomoći tom sektoru, po njegovim riječima, su investicije u razvoj bioplinskih postrojenja i proizvodnja zelene energije.

Jakopović je istaknuo kako su hrvatskoj poljoprivredi nužne tržišno usmjerene investicije, te je  upozorio da i Ministarstvo poljoprivrede nije komuniciralo s proizvođačima što Komisija sprema niti je dalo svoja jasna stajališta.

"Poljoprivrednici moraju imati jasne informacije što se sprema i što ih očekuje, zbog čega bi upravo Ministarstvo poljoprivrede preko Savjetodavne službe trebalo davati sva pojašnjenja o promjenama koje će uslijediti. Bez jake Savjetodavne službe i pripreme poljoprivrednika bit će nemoguće provesti zahtjeve Komisije",rekao je Jakopović, te dodao kako  poljoprivrednici moraju biti partneri u donošenju odluka jer to utječe na njihov život.

Ponovio je i kako je kriza uzrokovana epidemijom Covid-19 pokazala da je hrana najvažnija, a ako nismo bar 70 posto samodostatni, dolazimo do velikih problema. 

Hina/P.hr