Treba nam rast BDP-a od najmanje 5 posto

3. prosinca 2019.

Foto: HGK

Godišnji rast BDP-a mora biti najmanje pet posto da bi se ozbiljnije pokrenulo gospodarstvo, a to se može učinite samo reformama, poticanjem izvoznika i onih koji proizvode, kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Gostujući na N1 Televiziji Burilović je komentirao štrajk prosvjetara. "Pozdravljam dogovor i on je važan. Razumijem potrebe učitelja, ali i naglašavam da uvijek treba voditi računa o stabilnosti proračuna", kazao je Burilović ističući da postoji mogućnost da će sada i neki drugi sektori tražiti povećanja plaća.

"Nakon nekoliko godina imamo uravnotežen i stabilan proračun i ne smijemo dopustiti da zbog ucjena dovedemo u pitanje stabilnost proračuna", dodao je.

Kaže da se ostvarenim malim suficitom ne mogu riješiti problemi nagomilani godinama te da zbog toga moramo paziti koliko i kako se opterećuje državni proračun. Gospodarski rast, istaknuo je, ključ je svega i bez njega sve dovodimo u pitanje. 

Burilović podsjeća da je privatni sektor taj koji drži ključ u proračunu. Ističe i situaciju u privatnom sektoru kojem nedostaje radne snage, pa i kroz tu prizmu naglašava da je važna usklađenost obrazovanja i tržišta rada. Kaže da su krugovi porezne reforme sigurno pomogli gospodarstvu, ali i da je u privatnom sektoru mnogo zahtjeva prema Vladi te da je dobar dio uvažen, a za zahtjeve koji nisu uvaženi, poručuje, borit će se i dalje.

Podsjetio je da je 2014. bilo više od 300.000 nezaposlenih, a danas ih je oko 100.000, a na sve to imamo problem nedostatka radne snage. Vjeruje da će biti ukinute kvote za zapošljavanje stranaca, ali i ponavlja kako je važno uskladiti obrazovni sustav s tržištem rada.

U kontekstu nedostatka radne snage, kaže da poduzetnici dižu plaće zaposlenicima kako bi ih zadržali i zbog toga im ne ostaje novca za, primjerice, investicije i istraživanja. Zato predlaže da Vlada i lokalna samouprava dodatno rasterete poduzetnike i tako pomognu gospodarstvu, a što bi onda poduzetnici prelili u plaće radnika.

"Nemojmo zaboraviti da se otvara i Austrija; to će još dodatno dovesti do proširenja kroničnog problema, a to je nedostatak radne snage. To je veliki problem s kojim se moramo zajednički kvalitetno suočiti", kazao je Burilović.

 

 

 

P.hr/I.B.