Za nove natječaje u poljoprivredi 650 milijuna kuna

22. svibnja 2020.

Foto: Pixabay/Ilustracija

U indikativni plan objave natječaja za 2020. godinu, kao odgovor na trenutnu situaciju, a kako bi se povećala samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje dodana su tri nova natječaja za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Novi natječaji vrijedni su 650 milijuna kuna te namijenjeni poljoprivrednim gospodarstvima u sektoru svinjogojstva, poljoprivrednicima koji se bave proizvodnjom povrća u plastenicima odnosno staklenicima te uzgojem voća.

Ministarstvo poljoprivrede tijekom 2020. godine kroz 27 natječaja potencijalnim korisnicima Programa stavlja na raspolaganje ukupno 2,2 milijarde kuna bespovratnih sredstava, od čega je 13 natječaja već objavljeno. Za ulaganja u kapacitete za tov junadi osigurano je 150 milijuna kuna, navedenim natječajem financirat će izgradnja i rekonstrukcija oko 150 farmi za tov junadi, što će znatno doprinijeti povećanju produktivnosti u sektoru proizvodnje junećeg mesa.

Za budući natječaj ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje reprocentara u svinjogojstvu Ministarstvo poljoprivrede predvidjelo je potpore u iznosu od 300 milijuna kuna. Navedenim natječajem namjera je izgraditi 20-tak reprocentara, pri čemu će se broj krmača povećati za 20.000, što bi kratkoročno trebalo doprinijeti povećanje proizvodnje svinja od 400.000 tovljenika godišnje.

Povećati poljoprivrednu samodostatnost Hrvatske

Nadalje, samodostatnost Hrvatske u proizvodnji povrća je na razini od 55 posto te je nužno povećanje proizvodnih kapaciteta, a potporom od 150 milijuna kuna za uzgoj povrća u zaštićenim prostorima smanjit će se jaz između proizvodnje i potražnje svježeg povrća.

Ovim natječajem, financirat će se preko novih 50 hektara površina pod stakleničkom/plasteničkom proizvodnjom.

Novim natječajem za podizanje i rekonstrukciju trajnih nasada uz potporu od 200 milijuna kuna, planirano je obuhvatiti 1.000 hektara voćnjaka koji će biti opremljeni najmodernijim sustavima za zaštitu od mraza i tuče, te sustavima navodnjavanja.

Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima kroz njihovu preradu, Ministarstvo poljoprivrede sufinancira kroz izgradnju, rekonstrukciju i opremanje preradbenih kapaciteta te je za tu namjenu osigurano 300 milijuna kuna, a zaprimanje prijava je u tijeku. Navedenim investicijama modernizirat će se i izgraditi moderni kapaciteti za preradu, mesa, mlijeka, voća i povrća i žitarica.

P.hr/I.G.