Za dogradnju luke Baška 41,2 milijuna kuna

9. rujna 2019.

Foto: Županijska lučka uprava Krk

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za dogradnju luke Baška, projekta ukupne vrijednosti 41,2 milijuna kuna, potpisan je u Baškoj na otoku Krku. Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Tomislav Petric i ravnatelj Županijske lučke uprave Krk, nositelja projekta, Goran Lajnert.

Od ukupne vrijednosti projekta, 33,8 milijuna kuna sufinancira se iz europskog Kohezijskog fonda, a ostatak iz proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Projektom je u prvoj fazi predviđena dogradnja primarnog lukobrana Vela riva za 50,55 metara, a u drugoj fazi produženje sekundarnog lukobrana Mala riva za 105 metara. Na oba lukobrana moći će se prihvaćati putnički brodovi u obalnom linijskom prometu, ovisno o vjetru.

Novi primarni i sekundarni lukobran osigurat će preduvjete za razvoj linijskog prometa, zaštitu lučkog područja, omogućiti odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi.

Dogradnjom postojećeg pristana osigurat će se nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Baška, smanjit će se opterećenost luke i povećati razina usluge za korisnike javnih brodskih linija, primjerice uređenjem prilaza za osobe s invaliditetom, te omogućiti otočanima osigurava kvalitetnije i sigurnije povezivanje s kopnom tijekom cijele godine.

Dogradnja luke Baška je jedan od prvih projekata prijavljenih na drugi krug ulaganja EU sredstava u lučku infrastrukturu.

Ukupna sredstva koja stoje na raspolaganju za lučke projekte iznose 709 milijuna kuna, do sada su potpisani ugovori vrijedni oko 300 milijuna kuna, a ostatak će biti potpisan do kraja godine. Tim će se novcem doprinijeti integriranosti hrvatskih otoka i njihovom povezivanju s kopnom, kao i savladavanju ključnih prepreka za lokalni gospodarski rast, ističu iz Ministarstva mora. 

P/Hina