Za blagdane ostvaren rekordan rast turističkog prometa

7. siječnja 2022.

Foto: Pixabay

Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom čarteru, u Hrvatskoj je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, odnosno u razdoblju od 24. prosinca 2021. do 6. siječnja 2022. godine, ostvareno 144.000 dolazaka i 424.000 noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje lani godine rast od 306 posto u dolascima i 190 posto u noćenjima.

Kada ove rezultate usporedimo s onima ostvarenim u istom razdoblju 2019./2020. godine, ostvareno je 73 posto dolazaka i 76 posto noćenja, odnosno značajno smo se približili trendovima iz pretpandemijskog razdoblja.

"Brojni domaći gradovi poput Opatije, Dubrovnika, Splita, Osijeka ili Zagreba pripremili su zanimljive sadržaje u kojima se moglo uživati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Kako bismo suzbili širenje pandemije, smanjili dnevni broj novozaraženih te nastavili s pozitivnim turističkim tokovima, pozivam sve na odgovorno ponašanje i cijepljenje. Nastavit ćemo s provođenjem svih aktivnosti koje će našoj zemlji osigurati zadržavanje pozicije najuspješnije destinacije Mediterana", rekao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić dodavši kako je cilj u ovoj godini ostvarenje od 90 posto rezultata iz rekordne 2019. godine.

Najviše noćenja na obali realizirano je u Istri

Promatrajući turistički promet na obali, tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana u jadranskim je županijama ostvarena 91.000 dolazaka i 298.000 noćenja, dok su na kontinentu, zajedno s gradom Zagrebom, ostvarene 54.000 dolazaka i 126.000 noćenja.

"U božićno-novogodišnjem razdoblju zabilježili smo odlične rezultate, koji će zasigurno pridonijeti i ukupnom pozitivnom utjecaju turizma na konačne prihode 2021. godine, kao i na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Ove godine u fokusu nam je cjelogodišnja održiva turistička ponuda, ali jednako tako i zadržavanje imidža sigurne destinacije koji smo izgradili prošle godine. Zato je ključno cijepiti se u što većem broju jer će se i turistička 2022. godina odvijati u okolnostima pandemije te apeliram na dodatnu odgovornost cijeloga turističkog sektora", rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Gledajući po županijama, najviše noćenja na obali realizirano je u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je na kontinentu najviše noćenja ostvareno u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj te Međimurskoj županiji. Gledajući pak po destinacijama, najviše je noćenja u navedenom razdoblju ostvareno u Zagrebu, Opatiji, Rovinju, Dubrovniku, Splitu i Zadru, dok su najviše noćenja, gledajući po tržištima, ostvarili domaći gosti, a zatim Austrijanci, Slovenci i Nijemci.

P.hr/I.G.