WTTC poziva na otvaranje zračnih koridora zbog poslovnih putovanja

9. rujna 2020.

Foto: Pixabay

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam-WTTC pozvalo je na otvaranje zračnih koridora između velikih svjetskih gradova i financijskih središta kako bi se nastavila poslovna putovanja koja godišnje globalno donose oko 272 milijarde američkih dolara, a zastala su zbog pandemije koronavirusa.

"Pokusni zračni koridor mogao bi biti između zračnih luka Londona i New Yorka, što bi za ta dva velika svjetska financijska središta bilo od vitalnog značaja i presudno za oživljavanje međunarodnih poslovnih putovanja, ali i pomoć u pokretanju oporavka globalne ekonomije", ističu uz tu inicijativu iz WTTC-a.

Pozivaju i da se u sklopu tog koridora pokrenu pilot programi testiranja na koronavirus u dva testa na samim aerodromima u razmacima od nekoliko dana (koliko najčešće traju poslovna putovanja), smatrajući da bi se tako lakše i brže identificirali zaraženi putnici, ali i moguće u potpunosti izbjeglo ili bar smanjilo 14-dnevno karantensko razdoblje na svega četiri do šest dana.

Iako neposlovna putovanja čini glavninu svjetskih prihoda od putovanja i turizma, čak 84 posto, iz WTTC-a ipak ukazuju na veliku važnost i međunarodnih poslovnih putovanja, jer se uvelike oslanjaju na zrakoplovne tvrtke, koje također znatno ovise upravo o čestim poslovnim putnicima, posebice na, kako kažu, visokokonkurentnim rutama preko Atlantika koje donose i veću dobit.

"Obnova međunarodnih poslovnih putovanja preko Atlantika mogla bi koristiti cijelom sektoru putovanja i turizma, od zračnih prijevoznika i hotela do tvrtkama za organizaciju putovanja, pružateljima usluga kopnenog prijevoza, što bi pomoglo oživjeti i desetke tisuća radnih mjesta ugroženih u ovoj pandemiji", poručuju iz WTTC-a.

Upozoravaju pritom i da se to može dogoditi samo ako vlade zauzmu takav ciljani stav i 'izbace' karantene, koje, po WTTC-u, imaju razarajući ekonomski utjecaj, čemu predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a Gloria Guevara dodaje da je otvaranje ključnih međunarodnih poslovnih ruta u zračnom prometu važno za ekonomiju.

"Letovi se moraju obnoviti između gradova koje povezuju slični nizak broj slučajeva zaraženih, poput između Londona i New Yorka, Washingtona, Pariza, Frankfurta, Dubaija, Amsterdam, Hong Konga i Šangaja, jer svaki puta kada Velika Britanije stavi neko odredište na svoj karantenski popis gospodarstvo pati", navodi Guevara.

Uskladiti međunarodni standard za 'režim' dvostrukih testiranja

Za pilot program koji predlažu sa režimom dvostrukih testiranja na covid-19 na aerodromima u WTTC-u smatraju i da bi mogao pomoći tvrtkama u odluci trebaju li njihovi zaposlenici putovati, a za to je potreban i usklađeni međunarodni okvir na najvišoj razini te da se tako nešto uvede diljem svijeta, uz veći svjetski prihvaćeno nošenje maski i ostavljanje kontakata.

U WTTC-u upozoravaju i da bi nastaviti sa, kako kažu, "trenutnim kaosom bila ogromna pogreška i uzrokovala bi daljnje ozbiljne ekonomske štete i nepotrebne poteškoće za milijune ljudi širom svijeta, pri čemu se osvrću posebice i na britansko gospodarstvo, kao četvrto najveće u G20 u pogledu međunarodne potrošnje na poslovna putovanja, koja je u 2019. iznosila 9,5 milijardi dolara ili 26,5 posto od ukupne u svijetu.

Od ostalih zemalja G20, SAD su na prvom mjestu s najvišom potrošnjom za međunarodna poslovna putovanja u 2019. od gotovo 48 milijardi dolara, dok je Njemačka druga sa 13 milijardi dolara, a Kina treća sa oko 11 milijardi dolara. Iza Velike Britanije, na petom mjestu je Rusija iz koje je na međunarodna poslovna putovanja u 2019. potrošeno 8,6 milijarde dolara.

Iz WTTC-a podsjećaju i da se od početka pandemije zalažu za sigurna putovanja i zdravlje putnika, ali i primjenu brze strategije testiranja i praćenja sa snažnijom suradnjom između vlada kako bi se osigurao standardizirani globalni pristup krizi, pozivajući i na usvajanje globalnih protokola o zdravlju i sigurnosti što bi pomoglo i sigurnijim i protočnijim putovanjima po svijetu.

Hina/P.hr