Wall Street prošloga tjedna porastao, ostale svjetske burze pale

2. kolovoza 2020.

Foto: Pixabay

Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi porasli, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, no na ostalim svjetskim burzama cijene su dionica pale jer su ulagače zabrinuli loši gospodarski pokazatelji.

Dow Jones oslabio je prošloga tjedna 0,15 posto, na 26.428 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,7 posto, na 3.271 bod, a Nasdaq indeks 3,7 posto, na 10.745 bodova.

Dobici S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com, Facebook i Alphabet.

„Rezultati tih kompanija su sjajni, snažni. To su izuzetno profitabilne kompanije, a njihovi su proizvodi ono što kupci žele”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

I većina ostalih kompanija izvijestila je o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima.

No, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje za 40-ak posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Podršku tržištu pružila je i nada ulagača da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu ovih dana usuglasiti nove poticajne mjere, vrijedne 1.000 milijardi dolara, s obzirom da su neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima istekle krajem srpnja.

Uz to, ulagači se nadaju i novim poticajnim mjerama američke središnje banke, ako to bude potrebno, kao što su to obećali čelnici Feda na prošlotjednoj sjednici.

Zbog toga su ulagači zanemarili podatke o daljnjem širenju koronavirusa u SAD-u i svijetu, kao i podatke o rekordnom padu američkog gospodarstva.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a potonuo je u drugom tromjesečju 32,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je njegov najveći pad od 1947. godine, od kada su se počeli voditi ti podaci.

A kako je u prvom tromjesečju BDP pao 5 posto, najveće svjetsko gospodarstvo i službeno je uronilo u recesiju, čime je u SAD-u završeno povijesno najdulje razdoblje gospodarskog uzleta, koje je trajalo 11 godina.

Unatoč oštrom padu zarada i dubokoj recesiji američkog gospodarstva, Wall Street je porastao četiri mjeseca zaredom, pa se S&P 500 indeks kreće samo oko 3,5 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače.

To se zahvaljuje dosad neviđenim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, koje bi trebale podržati izlazak gospodarstva iz recesije u dogledno vrijeme.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 3,7 posto, na 5.897 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 4,1 posto, na 12.313 bodova, a pariški CAC 3,5 posto, na 4.783 boda.

Posljedica je to loših gospodarskih pokazatelja. U eurozoni je u drugom tromjesečju BDP pao za rekordnih 12,1 posto, nakon 3,6-postotnog pada u prvom kvartalu.

Među zemljama članicama, najveći je pad na kvartalnoj razini zabilježila Španjolska, 18,5 posto, a slijede Portugal, s padom BDP-a za 14,1 posto, Francuska, s padom od 13,8 posto, i Italija, s padom od 12,4 posto.

Njemačko gospodarstvo, najveće u eurozoni, palo je za 10,1 posto u drugom kvartalu prema tromjesečju ranije.

Osim toga, ulagači se plaše da će oporavak gospodarstava biti sporiji nego što se očekivalo zbog nepopustljivog širenja koronavirusa.

I na Tokijskoj su burzi cijene dionica prošloga tjedna pale. Nikkei indeks potonuo je 4,6 posto, na 21.710 bodova.

Hina/P.hr