Wall Street blago pao na kraju tjedna

15. lipnja 2019.

Foto: Shutterstock

 

Na Wall Streetu su burzovni indeksi blago pali, a pod najvećim su pritiskom bili proizvođači čipova nakon što je Broadcom upozorio na slabljenje potražnje zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

Dow Jones oslabio je 17 bodova ili 0,07 posto, na 26.089 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 posto, na 2.886 bodova, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na 7.796 bodova.

Najviše su jučer pale cijene dionica proizvođača čipova, u prosjeku 2,6 posto, nakon što je američki Broadcom upozorio da očekuje usporavanje potražnje za čipovima i smanjio procjene prihoda u ovoj godini za 2 milijarde dolara zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine te američkih restrikcija prema Huaweiju.

Cijena dionice Broadcoma potonula je gotovo 6 posto.

Osim toga, ulagači nisu bili voljni riskirati uoči sjednice čelnika američke središnje banke idućega tjedna.

Ne očekuje se da će Fed već na ovoj sjednici smanjiti ključne kamatne stope, no ulagači se nadaju signalima da bi to mogao učiniti na sjednici u srpnju.

„Bit ćemo na iglama dok ne dobijemo neke signale od Feda. Svi se klade na to da će središnja banka smanjiti kamate, vjerojatno ne već u lipnju, ali uskoro”, kaže Brian Battle, direktor u tvrtki Performance Trust Capital Partners.

Od početka lipnja S&P 500 indeks porastao je oko 5 posto, ponajviše zahvaljujući nadi ulagača da će zbog usporavanja rasta gospodarstva Fed uskoro smanjiti ključne kamatne stope.

Tako je S&P 500 nadoknadio dio gubitaka iz svibnja, kada je oštro pao zbog rasta trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

A te napetosti i dalje traju. Ulagači se nadaju pozitivnim pomacima na sastanku skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava krajem lipnja.

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je ovih dana kako ima osjećaj da bi se dogovor mogao postići, no ponovno je zaprijetio povećanjem carina na kineski uvoz ako ne bude napretka u razgovoru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na skupu G20.

Unatoč jučerašnjem padu, burzovni su indeksi protekloga tjedna porasli, drugoga zaredom. Dow Jones ojačao je 0,4 posto, dok je S&P 500 porastao 0,5, a Nasdaq indeks 0,7 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,31 posto, na 7.345 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,60 posto, na 12.096 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.367 bodova.

 

Hina/P.hr