Vujčić: Ne očekujemo recesiju nego usporavanje

6. studenoga 2019.

Foto: HNB/ arhiva

 

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je kako se u iduće dvije godine ne očekuje recesija, već relativno blago usporavanje rasta BDP-a, i u eurozoni i u Hrvatskoj.

"U ovome trenutku sigurno ne očekujemo recesiju, nego usporavanje rasta, i to relativno blago usporavanje rasta BDP-a, i u eurozoni i u Hrvatskoj u iduće dvije godine", rekao je Vujčić koji je na novinarske upite o tome hoće li biti recesije odgovarao u Opatiji, na marginama savjetovanja o ekonomskoj politici Hrvatske u 2020.  

Vujčić dodaje kako to ne znači da je recesija isključena. Kao što znamo, ekonomisti nisu baš jako dobri u predviđanju recesija, rekao je, napominjući kako do sada nije bilo mnogo uspjeha u procjeni kada će biti recesije. 

Prema riječima guvernera središnje banke, trenutna je projekcija da će eurozona vjerojatno rasti nešto ispod jedan posto iduće godine, a u Hrvatskoj bi BDP mogao rasti oko 2,5 posto.

Kao glavne rizike u ovom trenutku izdvaja trgovinski rat, koji se događa ponajprije na razini SAD-a i Kine. Najavljene su i moguće sankcije, odnosno carine koje bi Sjedinjene Države mogle uvesti prema Europi, u prvom redu automobilskoj industriji.

Ako dođe do toga i daljnjeg zatezanja tih trgovinskih tenzija, to će loše utjecati na rast i mogli bismo vidjeti neke zemlje u Europi koje će pasti u recesiji. Ali i uz takvu prognozu, mi očekujemo samo usporavanje rasta BDP-a, a ne i recesiju, rekao je Vujčić.

"Nikad se ne može definitivno reći da recesije neće biti, ali definitivno možemo reći da će je jednog dana biti. Kada, to je druga stvar, ali ne očekujemo je u iduće dvije godine", ponovio je guverner središnje banke na opetovani upit o mogućoj recesiji.

 

Hina/P.hr