Poduzimaju se sve mjere za sprječavanje širenja ptičje gripe

19. studenoga 2020.

Foto: Pixabay

Poduzimaju se sve mjere sprječavanja širenja virusa influence ptica koja je potvrđena na području Koprivničko- križevačke županije, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, navodeći da je riječ o podtipu za koji do sada nije potvrđen prijenos na ljude.

"Međutim, tome pristupamo ozbiljno i odgovorno: na pojavu prve sumnje zabranjen je promet i premještanje životinja, popisuju se gospodarstva u užem i širem okruženju", rekla je Vučković.

Upitana zna li se odakle je virus stigao, kazala je kako Ministarstvo danima obavještava javnost o pojačanim mogućnostima širenja ptičje gripe i to baš tipa H5N8, jer ga najviše šire ptice selice u cijeloj Europi. Prije nego se pojavio u Hrvatskoj potvrđen je u 13 zemalja EU-a kod uzgoja peradi, odnosno sedam zemalja kod divljih ptica.

Podsjetila je kako je prije nekoliko dana na snagu stupila naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske, kojom su određene minimalne biosigurnosne mjere koje su posjednici peradi dužni redovito provoditi.

To su onemogućavanje kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešći "rezervoari" virusa.

Ministarstvo poljoprivrede je izvijestilo da je potvrđena influenca ptica na području Koprivničko- križevačke županije te su poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa, za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi. Riječ je o farmi tovnih purana na području te županije. 

Hina/P.hr