Vozačima omogućena samoizolacija doma i rad na poziv poslodavaca

26. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

Stožer civilne zaštite uvažio je apele domaćih prijevoznika okupljenih u Udruženje cestovnih teretnih prijevoznika HGK i omogućio im da nakon utovara i istovara robe mogu biti u samoizolaciji u vlastitom domu te na poziv poslodavca nastaviti raditi bez vremenskog ograničenja.

"Ovo je vrlo važna odluka za naše prijevoznike jer im skida veliki teret s leđa. Gotovo 60 posto vozača je bilo pod mjerama samoizolacije i karantene od 14 dana, što je stvaralo velike probleme njihovim poslodavcima. Pozdravljamo ovu odluku Stožera koji je uvažio zahtjeve s terena, jer će sada protok robe biti osjetno lakši, a to puno znači za cijelo gospodarstvo", istaknula je potpredsjednica HGK za graditeljstvo,promet i veze Mirjana Čagalj.

Vozačima su i dalje dostupne opcije da mogu boraviti u karanteni/samoizolaciji organiziranoj od strane poslodavaca, kao i u prostorima koje je za to namijenio županijski Stožer civilne zaštite. Ako je boravak u karanteni/samoizolaciji kraći od 24sata, vozači su dužni dnevni odmor provesti u kabinama svojih vozila parkiranih naparkiralištu karantene, a ove odredbe vrijede i za domaće i strane prijevoznike.

Ista pravila za domaće i strane vozače

HGK je prije nekoliko dana upozorio da će neujednačen tretman domaćih i stranih vozača dovesti do kraha opskrbe. Zatraženo je omogućavanje samoizolacije doma, te da po nalogu poslodavca vozači mogu nastaviti voziti dok god nemaju simptome. Takva je praksa u drugim zemljama, dok su se kod nas vozači bili upućivali kućama u samoizolaciju te im se aktiviralo bolovanje 14 dana te ostanak u izolaciji, a što je dovodilo do velikog problema za prijevozničku djelatnost.

S druge strane, vozači kamiona u vlasništvu stranih tvrtki nakon istovara vraćali su se u svoju zemlju, gdje se na njih ne primjenjuju mjere zdravstvenog nadzora

 

 

P.hr/I.B.