Volkswagen predstavio izgled svoje električne revolucije

10. rujna 2019.

Foto: Volkswagen

Na frankfurtskom auto showu Volkswagen predstavlja svoj revolucionarni model koji znači ozbiljan zaokret za ovu kompaniju pogođenu skandalom oko "friziranja" rezultata emisije stakleničkih plinova svojih dizel vozila.

International Motor Show, koji se održava od 12. do 22. rujna u Frankfurtu najveći je događaj u automobilskom svijetu u Europi i na njemu europski proizvođači prezentiraju svoje najvažnije proizvode. Tako će i Volkswagen predstaviti svoj ID.3 potpuno električno vozilo po performansama najbliže onome što nudi trenutni lider u električnim vozilima Tesla i očito će u bitku će s njenim modelom 3.

id 3

Veliki interes i prije njegove prezentacije za ovo vozilo pokazala je i činjenica kako je 20 tisuća ljudi rezerviralo automobil na neviđeno. 

ID.3 je vozilo za sve namjene namjenjeno svakodnevnoj upotrebi kaže Silke Bagschik, šef rodaje i marketinga za ID gamu proizvoda. "On je kompaktan, i kao takav nudi mogućnosti manevriranja gradskog vozila no unutrašnjost je veličine srednje kategorije. Kombinira uzbudljiv dizajn s inovativnim tehnologijama kao i značajan doseg", dodaje Bagschik. Drugim riječima dobijate automobil veličine između Pola i Golfa, a unutrašnjost Passata.

id3

Kada iduće godine krene prodaja ID.3 će biti ponuđen u tri veličine baterije. Temeljna je ona zapremine 45 kilovat sati koja omogućava električnom pogonu doseg od 33 kilometara, uz cijenu vozila ispod 30 tisuća eura. Veći baterijski sklop od 58 kilovatsati omogućuje doseg od 420 kilometara, a najveći u ponudi bit će baterijski blok od 7 kilovat sati s dosegom od 550 kilometara na sat. Zahvaljujući opciji brzog punjenja na 100 kilovatnim punjačima bit će omogućeno brzo punjenje za trideset minuta s dosegom 290 kilometara.

Same baterije dio su jedinstvenog tijela automobila, a njihova pozicija pomaže dinamici vožnje jer snižava težište automobila, a odnos težine između prednje i zadnje osovine je optimalan. 

id3

Osnovna verzija ID.3 1st uključivat će navigaciju, digitalni radio, grijana sjedala i volan, kabel za punjenje i 18 inčne kotače od lakog metala. Verzija ID.3 1st  Plus uključuje i stražnju kameru, kontrolu brzine, napredni sustav pokretanja i zaključavanja, dizajnerska sjedala USB-C konektore i ambijatnalno svjetlo te 19 inčne kotače od lakokg metala, a najviši paket opreme ID.3 1st Max uključuje sustav pojačane realnosti s displejem na vjetrobranskom staklu, Beats zvučnički sustav, veliki stakleni panoramski krov i 20 inčne kotače od lakog metala. U tom paketu opreme nudi se ui sustav za zadržavanje vožnje u jednoj traci kao i sustav za promjenu traka s naprednim sustavom automatskog zaustavljanja, te sustav bežičnog punjenja mobilnog telefona. 

Krešimir Sočković