Splitski Vodovod predstavio Strategiju razvoja poslovanja

13. lipnja 2019.

Foto: Pixabay

Tvrtka Vodovod i kanalizacija Split predstavila je na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu Strategiju razvoja poslovanja za razdoblje od 2019. do 2030. godine. Riječ je o dugoročnom strateško-planskome razvojnom dokumentu koji predstavlja temelj za daljnji razvoj poslovanja VIK-a s četiri strateška cilja: odnos s potrošačima, razvoj infrastrukture, unaprjeđenje ljudskih resursa te moderne i učinkovite poslovne procese.

Strategiju je izradila tvrtka Ernst & Young savjetovanje u suradnji s gradovima i općinama koje pokriva VIK Split, a nakon službenog predstavljanja otvara se proces javnog savjetovanja putem web-stranice VIK-a u kojem svoje primjedbe, prijedloge i savjete mogu dostaviti sve zainteresirane fizičke i prave osobe.

Direktorica Ernst & Young savjetovanja i jedna od izrađivačica Strategije Majda Pavleković kazala je kako je ovaj dokument rijedak primjer vodno-komunalnog poduzeća koje se upustilo u strateško i dalekosežno promišljanje i koje će svoju Strategiju objaviti na javnom savjetovanju.

„Jako je važno naglasiti da su u izradi ove Strategije sudjelovali svi. To nije samo uradak Ernst & Younga, nego detaljnog i pažljivog promišljanja svih gradova i općina. Sve službe i svi odjeli VIK-a surađivali su s nama u izradi ovoga važnog dokumenta i sada smo ponosni što ga možemo pustiti u javno savjetovanje. Ključni cilj izrade Strategije bio je organizirati da poslovanje VIK-a Split bude u funkciji svojih potrošača, odnosno korisnika usluga, a kako bi se to postiglo, treba imati dobro postavljenu i funkcionalnu infrastrukturu“, istaknula je Pavleković

Direktor tvrtke Vodovod i kanalizacija Split Tomislav Šuta pojasnio je kako je Strategija razvoja VIK-a, izražena u posljednjih godinu dana, sveobuhvatni razvojni dokument čiji financijski okvir iznosi više od tri milijarde kuna.

"Tim dokumentom sagledali smo sve ono što EU direktive propisuju i sve ono što će se uskladiti s nacionalnim zakonodavstvom. Važno je istaknuti da smo sagledali sve projekte koji se moraju dogoditi i koji će se u tom razdoblju događati, a koji se odnose na opskrbu i odvodnju, pročistač pitke vode i, ono što nas sve najviše zanima - odnos s potrošačima, zadovoljstvo krajnjih korisnika, odnosno da usluga koju VIK pruža bude na najvišoj mogućoj razini", kazao je Šuta.

Kao ključne projekte sadržane u Strategiji Šuta je izdvojio projekte aglomeracija čija je vrijednost 2,6 milijardi kuna te pripremu novih aglomeracija koje nisu bile u obuhvatu dosadašnjih, koje su u postupku odobravanja i koje će ići u postupak javne nabave.

"To se odnosi na područje Dalmatinske zagore, područje Lećevice i Muća te projekt Drvenika. To su projekti koji su započeti prije desetak godina, ali do danas nisu završeni. I zbog toga je ova strategija koja se donosi jako važna, da se više takve stvari ne događaju, odnosno da društvo, bez obzira na to tko njime upravlja, ima jasno postavljene ciljeve, da ti ciljevi budu mjerljivi u nekim okvirima i rokovima te ostvareni, pojasnio je Šuta dodajući kako je VIK i prije izrade Strategije poslovanja, pokrenuo niz aktivnosti na poboljšanju odnosa s potrošačima, i to uvođenjem e-računa, i-računa i formiranjem Call-centra. Sve to, zajedno s aktivnostima navedenima u Strategiji, kako je kazao, provedeno je radi zadovoljstva krajnjeg potrošača i onog što građane najviše zanima - povoljnijim cijenama usluga VIK-a, za što je preduvjet poslovanje na pravim temeljima, uz usmjerenost na zadane ciljeve", kazao je Tomislav Šuta.

Prema riječima profesora na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Roka Andrićevića, VIK ima maksimalnu stručnu i znanstvenu podršku svih djelatnika tog fakulteta koji se bave vodama, vodoopskrbom i odvodnjom.

"Strateške odrednice koje su definirane ovom strategijom upućuju na mogućnost korištenja VIK-a kao nastavne baze za naše studente, a isto tako i stipendiranje studenata. Ta sinergija između akademske zajednice i jedne javne ustanove, koja skrbi za itekako važne resurse, pravi je primjer suradnje. Uz to, naš fakultet ima dugogodišnje iskustvo suradnje s VIK-om na međunarodnim projektima. Jedan smo radili s Francuzima 2011. - 2012. godine, a trenutno smo involvirani u INTERREG Hrvatska - Italija gdje ćemo raditi neka konkretna mjerenja i na ispustima uređaja za pročišćavanje voda i na nekim drugim lokalitetima u Italiji. Današnje događanje samo je potvrda te suradnje i sinergije", zaključio je profesor Andričević.

 

 

Jozo Vrdoljak