Više od 60 Vladinih mjera za spas hrvatskog gospodarstva

24. ožujka 2020.

Vlada je donijela 63 mjere za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, kojima je glavni cilj očuvanje radnih mjesta i isplate plaća.

Kako bi šteta od epidemije koronavirusa bila bar malo ublažena, Vlada se odlučila za više od 60 mjera, koje obuhvaćaju gotovo sve gospodarske resore. Prvi set mjera, iz domene Ministarstva financija, odnosi se na one koji već osjećaju ili će tek osjetiti posljedice epidemije. Riječ je o odgodi plaćanja javnih davanja, odnosno plaćanja poreza na dohodak i poreza na dobit te doprinosa na plaće i to na tri mjeseca, uz mogućnost produženja na još tri mjeseca, a nakon toga omogućuje se obročna otplata duga na 24 mjeseca.

Set mjera za financijsku likvidnost, po njegovim riječima, uključuje moratorij na obveze prema HBOR-u i komercijalnim bankama od tri mjeseca, odobrenje kredita za likvidnost za isplatu plaća i dobavljača te reprogram drugih obveza. Još  jedna od mjera  je odobrenje novih kredita za likvidnost gospodarskim subjektima za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja tzv. hladni pogon i to u suradnji s poslovnim bankama.

Set mjera za financijsku likvidnost, po njegovim riječima, uključuje moratorij na obveze prema HBOR-u i komercijalnim bankama od tri mjeseca, odobrenje kredita za likvidnost za isplatu plaća i dobavljača te reprogram drugih obveza. Još  jedna od mjera  je odobrenje novih kredita za likvidnost gospodarskim subjektima za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja tzv. hladni pogon i to  u suradnji s poslovnim bankama.

Od mjera iz resora Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, ističe se povećanje alokacije za financijski instrument 'ESIF Mikro zajmovi' za obrtna sredstva mikro i malih poduzetnika.

Tu je i ubrzana isplata 75 posto potraživanih izdataka iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija kroz zahtjev za plaćanje, a tu će biti i novi financijski instrument „COVID-19 zajmovi“ za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike.

Izmjenama zakona o poticanju ulaganja uvode se nove potporne mjere i grace period od tri godine za one koji su već korisnici tog zakona, a dodatna likvidnost u visini 114 milijuna kuna aktivirat će se kroz Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo, kao i dodatnih 380 milijuna kuna.

Sektor turizma dobio je odgodu plaćanja turističke članarine za gospodarske subjekte i privatne iznajmljivače kao i plaćanja turističke pristojbe za privatne iznajmljivače. Tu su i potpore za programe financiranja obrtnih sredstava i poboljšanja likvidnosti ugroženih gospodarstvenika u turizmu, kao i odgoda plaćanja naknade za korištenje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima.

Iz resora Ministarstva mora, prometa i infrastrukture privremeno se obustavlja naplata naknade za dozvole za izvanredni prijevoz na javnim cestama do 1. lipnja 2020., kao i privremenu odgodu sezonskog povećanja cestarine za 10 posto. Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je financijski paket mjera vrijedan oko 350 milijuna kuna, a među mjerama je i odgoda roka plaćanja dospjelih obveza Hrvatskim šumama za drvne sortimente, kao i naknada za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države.

Ilijana Grgić