Vlada Hvaru darovala vrijedna zemljišta

23. kolovoza 2019.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Posljednjih nekoliko godina Grad Hvar ulaže velike napore za izradu prostorno-planske i projektne dokumentacije strateških i razvojnih projekata grada, ali i otoka. Vlada RH je na sjednici održanoj jučer donijela odluku o darovanju dvije zemljišne čestice ukupne površine oko 403.000 metara četvornih Gradu Hvaru, radi provedbe programa društveno poticane stanogradnje, izgradnje sportsko-rekreacijskog centra, heliodroma i gradskoga groblja Kruvenica u Hvaru. Vrijednost darovanog zemljišta procijenjena je na više od 94 milijuna kuna.

Ovom odlukom Grad Hvar obvezuje se da će darovane nekretnine privesti namjeni u roku od pet godina od dana sklapanja Ugovora o darovanju.

"Vrijednost ovih nekretnina za Grad Hvar i njegove građane neprocjenjiva je upravo stoga što su na navedenim područjima projektirani gotovo svi kapitalni projekti ovoga grada. Do jučer o društveno poticanoj stanogradnji mlade otočke obitelji mogle su samo sanjati jer Grad Hvar ne raspolaže velikim brojem nekretnina kao što je to slučaj u nekim drugim općinama i gradovima. Ova je demografska mjera nužna ako mlade ljude želimo zadržati na otoku. Sada će je biti moguće realizirati zahvaljujući suradnji s Ministarstvom državne imovine i ministrom Marijom Banožićem. Činjenica da smo prošle godine imali prvu sjednicu Vlade na otoku pokazuje da je prepoznat kapacitet koji grad i otok Hvar imaju, što će se ovim darovanjem i valorizirati. Kvalitetna suradnja svih dionika na lokalnoj i državnoj razini rezultirala je ovim prijelomnim trenutkom u razvoju Grada Hvara, stoga zahvaljujem svim suradnicima koji su sudjelovali u pripremi naših projekata. Sad imamo prostora iskoristiti svoj puni potencijal i zato nastavljamo s napornim radom kako bismo realizirali kapitalne projekte važne za budućnost našega grada i otoka", ističe gradonačelnik Rikardo Novak.

Prošle godine Gradsko vijeće Grada Hvara usvojilo je UPU Šamoreta Dolac na površini od 22,5 hektara čime je definirano područje za sportsko-rekreacijski centar. U međuvremenu je već izrađen idejni projekt koji je uz sve potrebne suglasnosti i uvjete u fazi izdavanja lokacijske dozvole. Većina svih projektiranih sadržaja ovog centra nalazi se upravo u jednoj od navedenih čestica, a sada je ispunjen osnovni preduvjet za podnošenje zahtjeva za građevinsku dozvolu nakon izrade glavnog projekta. Sportski centar bit će vrlo značajan za brojne sportske udruge u gradu i na otoku koje i sada, uz skromne uvjete, postižu zapažene rezultate. Također, realizacija ovog projekta turističku ponudu Grada Hvara podignut će na još višu razinu.

Projekt novoga gradskoga groblja Kruvenica u pripremi je već godinama, a prekapacitiranost postojećeg groblja predstavlja gorući infrastrukturni problem u gradu. Pravomoćna lokacijska dozvola izdana je u ožujku ove godine, a prije mjesec dana otkupljena je preostala površina u privatnom vlasništvu unutar obuhvata groblja. Vladinim darovanjem predmetnih nekretnina Grad Hvar postaje u potpunosti vlasnik površine obuhvata novoga groblja i time ostvaruje sve preduvjete za ishođenje građevinske dozvole jer su u međuvremenu izrađeni glavni i izvedbeni projekti novoga groblja Kruvenica.

Ovim darovanjem otvorena je i mogućnost rekonstrukcije i izgradnje helidroma, što je stiglo u pravom trenutku jer su i radovi na projektu zdravstvenog centra u punom jeku. S obzirom na specifičnost geografskog položaja i neadekvatnu zdravstvenu uslugu na otoku, hitna helikopterska pomoć životno je važna za otočane, ali i njihove goste.

 

P.hr/J.V.