Vještina koja će u budućnosti biti ključna za napredovanje u karijeri

22. lipnja 2020.

Foto: Pixabay

Svjetski ekonomski forum (WEF) proglasio je kognitivnu fleksibilnost jednom od najpoželjnijih vještina za uspjeh na radnom mjestu 2020. godine. U desetljećima koja dolaze, nema sumnje, bit će izuzetno važna za napredovanje u karijeri.

Što zapravo podrazumijeva pojam kognitivna fleksibilnost? 

Postoje različite definicije pojma kognitivne fleksibilnosti. Neki znanstvenici kažu da je to sposobnost mozga da „prebacuje“ između različitih kognitivnih vještina. Drugi pak ističu da je to moć radikalne promjene u razmišljanju, ponašanju i prilagodba zahtjevima okoline odnosno situacije, kao i mogućnost razmišljanja o više pojmova istovremeno.

Bez obzira na različite definicije, očito je da je riječ o vještini s ogromnim praktičnim i profesionalnim prednostima. Oduvijek je važna za zanimanja poput prevoditelja koji često u komunikaciji moraju prelaziti s jednog na drugi jezik, glumcima koji utjelovljuju različite likove i situacije, ili i pojedincima koji imaju višestruki društveni i kulturni identitet, i koji se moraju prilagođavati ovisno o tome gdje se nalaze i s kim komuniciraju, piše fastcompany.com.

U biznisu bi to bila poželjna vještina jednog konzultanata koji mora žonglirati između različitih klijenata iz različitih sektora, ili možda serijskom poduzetniku koji se vješto kreće iz jednog biznisa ili sektora u drugi. Takve promjene mogu biti istodobne ili uzastopne ili oboje.

Velike promjene koje će u narednim desetljećima pogoditi tržište rada nagovješćuju da će neki oblici stručnosti i vještina imati kraći vijek od drugih. To će se događati zbog automatizacije i digitalizacija radnih procesa, ali činjenice da za određenim proizvodom ili uslugama jednostavno više neće biti interesa na tržištu.

Povjesničar i futurist Yuval Noah Harari u svojoj knjizi '21 lekcija za 21. stoljeće' navodi da biste bili ukorak sa svijetom 2050. godine nećete trebati samo izmišljati nove ideje i proizvode - već ćete iznad svega uvijek iznova trebati "izmišljati" sebe. Upravo to ponovno otkrivanje i mijenjanje sebe čini kognitivnu fleksibilnost - osobinu koja će biti ključna u godinama koje dolaze.

P.hr/I.B.