Visina potpora za nezaposlene utječe na potragu za poslom

19. kolovoza 2019.

Foto: Shutterstock

Istraživanje koje je provelo Sveučilište u Minnesoti pokazuje kako je visina potpora za nezaposlene usko povezana s njihovim pristupom potrazi za poslom. Međunarodni tim stručnjaka usporedio je rezultate istraživanja ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj i Nizozemskoj u kojima osiguranje nezaposlenih varira od onih koje najmanje nude - SAD, do onih koji nude najviše - Nizozemske.

Više potpore za nezaposlene dovode do dulje potrage za poslom, no i boljega mentalnog zdavlja, a oni koji traže posao odabiru ono što žele i vole raditi. Manje lukrativne potpore izazovaju intenzivniju i kraću potragu za poslom, no zato je pritisak na mentalno stanje tražitelja posla mnogo veće. Istraživanje je provedeno na 1600 ispitanika u te tri zemlje. 

Inače nizozemska davanja tražiteljima posla su među najvišima u svijetu i osigurajavu od 70 do 75 posto prosječne plaće za maksimalno tri godine traženja posla, ovisno o tome koliko je zaposlenik prije radio. Njemačka pomoć iznosi oko 60 posto neto zarade, uz nešto više ako nezaposlena osoba ima djecu, a može trajati do godine dana. 

U Sjedinjenim Američkim Državama dobivaju do 26 tjedana pomoći na razini od oko 50 posto njihovih prosječnih tjednih plaća, no moraju dokazivati da aktivno traže posao i pristajati na one koje im se nude. 

Inače potpore u Hrvatskoj moguće su za nezaposlene za prvih 90 dana nezaposlenosti, i to maksimalno 60 posto prosječne plaće u gospodarstvu (oko 4.400 kuna), a nakon tri mjeseca 30 posto (oko 2.200 kuna). Pravo na potporu ne stječe se automatizmom, nego postoje uvjeti u vezi s duljinom prethodnoga radnog odnosa i načina njegova prekida. 

Krešimir Sočković