Više od tisuću djece smišlja rješenja za globalne probleme

15. studenoga 2019.

Foto: Designthon

Djeca u cijelom svijetu zabrinuta su za društvo i budućnost planete. Njihove inovativne ideje oko stvarnih problema su vrijedne i fokusiraju se na budućnost. Iz tog razloga i ove godine održat će se Global Children's Designathon ili dječji Designathon, peti put u svijetu, a četvrti put u Hrvatskoj, 16. studenoga. Radi se o svjetskoj inicijativi, jednom danu u godini kada će se okupiti preko 1000 djece iz 40-ak gradova diljem svijeta i istovremeno dizajnirati kreativna rješenja vezana uz ovogodišnju temu: „Hrana i klimatske promjene“. Djeca će ponuditi svoja rješenja na pitanje "Kako bismo mogli proizvesti dovoljno hrane za sve i pritom biti odgovorni prema našoj Zemlji?". Bavit će se vezom između hrane i problema gladi te utjecaja na klimatske promjene i okoliš.

Dan će započeti istraživanjem ovog gorućeg problema vezanog uz Globalne ciljeve održivog razvoja broj 2, 3, 12 i 15. Nadalje, podijeljeni u timove, fokusirat će se na razradu i skiciranje ideja i potom graditi prototipe svojih ideja pomoću tehničkih komponenti: mini-motora, micro:bitova, LED lampica, propelera, senzora te drugih alata i recikliranih materijala. Djeca će putem internetske veze biti u kontaktu s timovima u drugim zemljama diljem svijeta, a na kraju dana će prezentirati svoje izume stručnjacima, roditeljima i javnosti.

Stručni žiri ove godine čine: Boris Jokić, poznati hrvatski psiholog i doktor na području obrazovnih znanosti, Kornelija Benyovsky Šoštarić, dugogodišnja voditeljica i urednica TV emisije 'Vrtlarica' te autorica knjige 'Zdravlje iz organskog vrta' i Nik Oroši, poduzetnik, vlasnik Eliscaffea, četverostruki Croatian Barista Champion te zaljubljenik u glazbu i dizajn.

Pri dizajniranju rješenja djeci će pomoći stručni mentori: Mateja Bašić (odgajateljica), Teo Drempetić Čonkić (dizajner), Sanja Novak (suradnica za obrazovanje), Morana Pap (arhitektica), Jelena Petrović (defektolog), Petra Počanić (WWF Adria) i Petra Ravlić (design thinker).

Global Children's Designathon događaj pokrenut je od strane nizozemske udruge Designathon Works, s ciljem promocije te jedinstvene metode učenja, koja kombinira Design Thinking i Maker Education, pristupe čija popularnost raste kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

P.hr/K.S.