Više od milijun poljskih turista u Hrvatskoj, premašili i 2019.

21. rujna 2022.

Foto: Shutterstock

U Hrvatsku je od početka godine do današnjeg dana došlo više od milijun poljskih turista, odnosno osam posto više nego u istom razdoblju 2019., što pokazuje da je Poljska jedno od najvažnijih tržišta za hrvatski turizam.

Uz porast turističkih dolazaka, Poljaci su ove godine do sada ostvarili i sedam posto više noćenja nego 2019., odnosno 6,4 milijuna, vidljivo je iz sustava eVisitor.

Takve brojke s tog i drugih najvažnijih emitivnih tržišta potvrđuju odličnu ovogodišnju turističku sezonu u Hrvatskoj.

Komentirajući trendove, direktorica HTZ predstavništva u Poljskoj Agnieszka Puszczewicz naglašava da su Poljaci, unatoč svim izazovima u ovoj godini, pokazali da najviše vole Hrvatsku.

"Sve zahtjevnija ekonomska situacija u Poljskoj i ratna zbivanja u Ukrajini nisu spriječila Poljake da dođu na odmor u jednu od svojih omiljenih hrvatskih destinacija. Tako su Poljaci sada već drugu godinu za redom premašili milijun dolazaka, i to više od mjesec dana ranije nego prošle godine", ističe Puszczewicz.

Poljaci su turistički ove godine najviše dolazili u Splitsko-dalmatinsku, Zadarsku i Istarsku županiju, a po odredištima najviše u Makarsku, Omiš, Zadar, Bašku Vodu, Orebić i Split, najčešće birajući za smještaj objekte u domaćinstvu, zatim kampove i hotele.

I u nautičkom čarteru bilo ih je više nego 2019. te su s 26.000 dolazaka i gotovo 180.000 noćenja u plusu od 14 i 11 posto u odnosu na tu rekordnu pretpandemijsku godinu.

P.hr