U Valamarovim objektima ljetuje više od 30.000 gostiju

31. srpnja 2020.

Foto: Valamar

U prvih šest mjeseci ove godine Valamar je ostvario ukupne prihode u visini od 134 miljuna kuna, odnosno 81 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, što je posljedica zatvaranja turističkih objekata od ožujka do kraja svibnja i značajnih poremećaja turističkih tokova uzrokovanih globalnom pandemijom koji su nastavili negativno utjecati na obujam poslovanja i u lipnju.

U hotelskoj kući kažu da su aktivno upravljali krizom i na vrijeme pokrenuli akcijske planove za stabilizaciju poslovanja. Uspješno je "pauzirano" poslovanje 15. ožujka, očuvana su sva radna mjesta te su spremno dočekali otvaranje sezone tijekom lipnja s modificiranim proizvodima i uslugama koje su povećale sigurnost gostiju i kvalitetu usluga.

Osigurana je potrebna likvidnost do 2021. godine planovima operativnih ušteda, uštedama na investicijama, odgodama plaćanja te dogovorima s investitorima. Operativni troškovi smanjeni su za 61 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a mjere Vlade RH pomogle su da se očuvaju sva radna mjesta za vrijeme zatvorenosti objekata. Unatoč krizi Valamar Riviera je i ove godine potvrdila status najboljeg poslodavca u turizmu te zauzela visoko 6. mjesto na ljestvici najboljih poslodavaca u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju kompanije.

Od ožujka do lipnja više od 90 posto zaposlenika ove tvrtke bilo je na Pauzi, a za što su trošak zajednički snosili dioničari i država koja subvencionira naknadu za čekanje na posao. Nakon uspješnog otvaranja većine objekata i pokretanja sezone, danas u Valamaru radi više od 4.000 zaposlenika, dok je jedan posto zaposlenih i nadalje na Pauzi. Navode da će se program Pauza, Restart nastaviti tijekom jeseni i zime radi očuvanja radnih mjesta do proljeća 2021. godine, kada se očekuje normalizacija poslovanja.

Održana je financijska stabilnost za nastavak razvoja

Uz očuvanje radnih mjesta, prioritet Valamara bio je osigurati dovoljno likvidnosti za amortizaciju krize i nastavak razvoja u 2021. godini. U ožujku je opozvana odluka o isplati dividende za 2019. godinu, članovi Nadzornog odbora odrekli su se svojih naknada, a menadžmentu je smanjena plaća do 30 posto. Uvedene su i politike i mehanizmi sporazumne odgode plaćanja na šest do 12 mjeseci prema ostalim dionicima, uključujući partnere u prodaji, dobavljače, izvođače radova, banke i ostale, s ciljem uravnoteženog pristupa upravljanju krizom i postizanja održivosti poslovanja u kriznom razdoblju.

U dogovoru s bankama tvrtka je odgodila otplatu kredita u 2020. godini te se ovih dana očekuje finalizacija novog plana srednjoročne likvidnosti. Postignuta financijska stabilnost i vlasničko-operativni model upravljanja omogućit će puno pokretanje poslovanja i nastavak razvoja već u 2021. godini.

Usporeni radovi na najznačajnijoj investiciji 

Inicijalno planirani investicijski ciklus za 2020. godinu iznosio je više od 800 milijuna kuna, ali je do kraja lipnja smanjen za 125 milijuna kuna. Također, hotelska kuća privremeno je usporila radove na izgradnji Valamar Pinea Collection Resorta u Poreču, najvećega pojedinačnog ulaganja u hrvatski turizam, ukupne vrijednosti 790 millijuna kuna te odgodila završetak ove investicije.

Investicija u podizanje kvalitete i kapaciteta hotela Valamar Parentino u Poreču uspješno je realizirana te je novi obiteljski hotel primio svoje prve goste u drugoj polovici srpnja. Nadzorni odbor Imperial Riviere dao je prethodnu suglasnost za nastavak ulaganja u 2021. godini u iznosu od 36 milijuna kuna čime će se na jesen zaokružiti dosadašnje investicije u hotele Valamar Meteor u Makarskoj i hotel Valamar Parentino u Poreču te spremno dočekati sezona 2021.

Tijek sezone 2020. godine

Tijekom lipnja i srpnja postupno su otvorili 21 hotel i ljetovalište te svih 15 kampova u osam jadranskih destinacija u kojima trenutno boravi više od 30.000 gostiju, što je, kažu, izniman uspjeh imajući u vidu izazove s kojima se turizam suočava na globalnoj razini.

"Hrvatska ima jedinstvenu priliku, s obzirom na visoku razinu sigurnosti te geografski i politički položaj u Europi, nametnuti se kao najpoželjnija destinacija Mediterana i ostvariti snažan rast već tijekom 2021. godine. Stoga je potrebno sačuvati radna mjesta u turizmu i podržati poslovne sustave koji imaju sposobnost i odgovornost za brzo pokretanje poslovanja. Valamar je, uz podršku svih dionika, aktivno upravljao krizom, pokrenuo turističku sezonu 2020. te osigurao kvalitetnu poziciju za uspješan povratak u razvojnu fazu poslovanja tijekom 2021. godine", navodi se u priopćenju.

 

P.hr/I.B.