Više od 130 tvrtki predstavilo se studentima na 15. Job Fairu

11. svibnja 2022.

Foto: Job Fair

Job Fair, sajam poslova u organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Centra karijera FER-a, Saveza Studenata FER-a i Kluba studenata elektrotehnike (KSET), svečano je otvoren u sportskoj dvorani Martinovka. Više od 5.000 studenata prošetat će ovogodišnjim sajmom na kojem će 134 poduzeća svoje poslovanje predstaviti mladim studentima i budućim zaposlenicima.

Sajam je otvorio dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Gordan Gledec, koji je istaknuo kako su potrebe tržišta rada na području ICT-ja znatno veće od broja studenata koji završe fakultet. Dodao je kako će se FER u budućnosti upravo zbog velikih potreba tržišta za mladim IT-jevcima okretati međunarodnom tržištu.

"Ovogodišnji Job Fair bilježi rast izlagača poslodavaca i tvrtki za 30 posto i upravo je on prilika za poslodavce da vide svoje buduće radnike, ali i za studente da upoznaju svoje buduće zaposlenike i fokusiraju se na ono što im je potrebno u traženju posla. Prvo mjesto na fakultetu je studij, a onda rad. Nadam se da će poslodavci koji zapošljavaju studente imati razumijevanja za njihov studij jer studij studentima mora biti prioritet", dodao je Gordan Gledec.

Studentima i organizacijskom timu čestitao je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović naglasivši kako je FER jedan od malobrojnih centara izvrsnosti i pameti važnih za hrvatsku budućnost.

"Mi kao nacija i država moramo prestati biti, i stvarno i verbalno, ovisnici i privrženici europskih fondova. Stoga, budite ambiciozni i željni uspjeha. Ja se na bojim za vaš posao i bio bih sretan ako bi vaš budući posao bio u Hrvatskoj. Jer, Hrvatska bez znanja ove vrste nema puno aduta s kojima bi bila dovoljno neovisna da nam europski fondovi, a to znači ničija pomoć, više ne trebaju, nego da je mi i vi dajemo drugima", poručio je predsjednik Milanović.

Job Fair posjetili su i drugi visoki uzvanici, savjetnica predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, posebni savjet predsjednika Republike za energiju i klimu, Julije Domac, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju iz Ministarstva obrazovanja i sporta, Hrvoje Meštrić i zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.

Tijekom dva dana održavanja sajma studenti mogu poslušati 24 zanimljiva talka i sudjelovati na 16 radionica. Prvog dana održavanja Job Faira na središnjoj pozornici izmijenili su se govornici iz tvrtki Ericsson Nikola Tesla, Syntio, Memgraph, Končar te mnogi drugi. U 13 sati u zanimljivoj panel-raspravi o umjetnoj inteligenciji sudjelovali su predstavnici tvrtki RealNetworks, Gideon i OptimoRoute.

"Ideja Job Faira nastala je 2004. godine kada je prvi puta realiziran u organizaciji udruga Best Zagreb, KSET-a i Saveza studenata FER-a. Organiziran je gotovo svake godine, a značajan napredak u organizaciji sajma bila je 2016. godina kada se nakon osnivanja Centra karijera u organizaciju uključio Fakultet elektrotehnike i računarstva. Tako je od studentske inicijative narastao događaj koji je postao sinonimom za pronalazak poslovnih prilika i početak karijere te jedan od važnijih karijernih događaja u STEM području u Hrvatskoj", zaključili su Nikolina Relić, karijerna savjetnica Centra karijera FER-a i Marin Capan, tajnik Saveza studenata FER-a i Kluba studenata elektrotehnike.

 

 

 

P.hr/I.B.