Više od 1000 ugostitelja zatvorilo svoje lokale na sat vremena

24. rujna 2020.

Foto: Udruženje ugostitelja Split

Više od tisuću ugostitelja iz cijele Dalmacije u sklopu akcije "4 do 12" na sat vremena prestalo je posluživati goste u svojim objektima kako bi upozorili na teško stanje u kojem se našla njihova struka. Akciju su inicirali iz Nacionalne udruge ugostitelja i Udruženja ugostitelja Split, ali se proširila i na Zadar, Šibenik, Dubrovnik i druge dalmatinske gradove i mjesta te je u potpunosti uspjela.

Ugostitelji su se odlučili na tu akciju jer je zbog pandemije koronavirusa ugrožen opstanak samog ugostiteljstva te brojnih radnih mjesta o kojima samo u Dalmaciji ovise deseci tisuća zaposlenika i članova njihovih obitelji. 

"Zadovoljna sam što su se ugostitelji odazvali u ovako velikom broju, ali još zadovoljnija što su naši gosti prepoznali važnost akcije i prihvatili s razumijevanjem naše razloge zbog kojih smo ih prestali posluživati na 60 minuta. Naši su zahtjevi mjera potrebnih za očuvanje radnih mjesta i sprečavanje kolapsa gospodarstva jasni – obustava naplate PDV-a do 1.  ožujka 2021., trajna preferencijalna stopa na hranu - što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino - od 13 ili 10 posto, pristup kreditnim linijama HAMAG-BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije", rekla je Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja Split.

Svoje objekte zatvorila je velika većina ugostitelja u Dalmaciji. Samo u Splitu zatvoreno je više stotina lokala, u Zadru s okolicom njih više od dvije stotine – u Zadru, kao i u Hvaru, otvoreni su ostali jedino objekti lokalnih čelnika Hrvatske obrtničke komore koja iz potpuno nerazumljivih pobuda guši inicijative svojih članova.

Ključne mjere za pomoć ugostiteljima

Ugostitelji naglašavaju kako je sezona bila bolja nego u drugim mediteranskim zemljama, ali ne i dovoljna kako bi se premostio jaz nastao potpunom karantenom na proljeće, padom broja turista te naprasnim završetkom sezone zbog zatvaranja granica drugih država.

"Ne tražimo nikakvu milostinju niti želimo tuđi novac. Tražimo samo da nam se omogući zaduživanje kako bismo preživjeli do iduće sezone te da nas se u jednoj mjeri rastereti od poreznog opterećenja kako bismo posuđeno mogli platiti. Tu je još niz mjera kojima bi nam se moglo pomoći na razini lokalnih samouprava, od rasterećenja poreza na potrošnju do umanjenja koncesijskih naknada, ali ključne mjere koje će pomoći svim ugostiteljima – PDV i dostupnost sredstava za likvidnost i investicije – moraju se riješiti na državnoj razini", kaže Jelena Tabak.

Anketom na uzorku od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovljeno je kako gotovo 60 posto njih bilježi pad u poslovanju veći od 50 posto, a gotovo 40 posto suočava se s činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Čak 80 posto poslodavaca bit će prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima.

P.hr/I.G.