Virtualni asistent - zanimanje koje se u Hrvatskoj tek otkriva

12. siječnja 2022.

Foto: Pixabay

Krajem 2021. godine Go2human Hub, koji okuplja hrvatske virtualne asistente i spaja ih s klijentima, proveo je drugo veliko godišnje istraživanje koje je pokazalo da najveći udio virtualnih asistenata u Hrvatskoj radi isključivo za domaće klijente, i to 46,43 posto, dok manji dio, njih 17,86 posto, radi isključivo za strane klijente. Ostali surađuju i s domaćim i sa stranim klijentima.

U strukturi klijenata prevladavaju pravne osobe te 58,93 posto virtualnih asistenata surađuje isključivo s pravnim osobama, dok ih 35,71 posto surađuje i s pravnim i s privatnim osoba, a 5,36 posto isključivo s privatnim osobama.

Virtualni asistent najčešće je samozaposlena osoba ili freelancer koja kao vanjski suradnik pruža širok spektar poslovnih usluga, u pravilu administrativne i operativne naravi, na daljinu, putem interneta, fizičkim i pravnim osobama.

Administracija kao nosivi stup virtualne asistencije

Svijetom virtualne asistencije vladaju žene, i to uglavnom visokoobrazovane, s prethodnim radnim iskustvom od minimalno tri godine.

U 2020. godini u Hrvatskoj je bilo aktivno oko stotinu virtualnih asistenata, a samo godinu dana poslije taj se broj gotovo udvostručio te je krajem 2021. godine bilo aktivno oko 200 virtualnih asistenata. Gotovo pola ispitanih virtualnih asistenata, odnosno 45 posto, bavi se tim uslugama manje od godinu dana.

Iako je spektar usluga koje pružaju vrlo širok, istraživanje pokazuje da su njihove najčešće usluge povezane s administrativnim poslovima. Administrativne usluge dio su ponude gotovo 70 ispitanih virtualnih asistenta, a 34 posto ispitanika odgovorilo je da im upravo te usluge donose najviše prihoda.  

Istraživanje pokazuje da je 2021. godine procijenjena prosječna cijena virtualne asistencije neznatno porasla i iznosi 119 kuna po satu. Više od 60 posto virtualnih asistenata svoje usluge naplaćuje manje od 100 kuna po satu, a najveći udio naplaćuje svoju uslugu 76 do 100 kuna po satu.

P.hr/I.G.