Vinodolska žlahtina kao primjer vrhunske proizvodnje i kvalitete

1. studenoga 2021.

Vinodolska dolina, rimskog naziva Vallis Vinearia, prije 120 godina brojila je 614 hektara obrađenih vinograda, ali pošast bolesti filoksere te iseljavanje stanovništva dovelo je do toga da se gotovo čitavo stoljeće vinova loza nije ozbiljno uzgajala na području Novog Vinodolskoga.

Revitalizacija Vinodolske doline započinje 1994. dolaskom prognanika iz Vukovara, na čelu s Andrijom Birom i Miroslavom Palinkašem, koji su zapuštene livade i šikare pretvorili u obradive hektare gdje se nižu trsovi i trsovi grožđa. Vinogradarsku i vinarsku tradiciju Vinodolske doline posebno prihvaća Miroslav Palinkaš, koji zajedno sa svojom obitelji stoji iza uspješne priče Vinarije Pavlomir.

Riječ je o obitelji koja je i prije dolaska u ovaj kraj imala tradiciju proizvodnje grožđa i vina u Šarengradu (Srijemsko vinogorje), gdje i danas posjeduje četiri hektara vinograda na kojima tradicionalno uzgajaju graševinu.

Vinarija  Pavlomir  Foto: Privredni.hr

Vinarija Pavlomir u posjedu ima 40 hektara zemlje, od čega 31 hektar vinograda. Palinkaš je shvatio kako je Vinodolska dolina vrlo pogodna za uzgoj vinove loze jer ima mnogo sunčanih sati, a noći su izrazito hladne.

"Grožđe je ujutro kao da je bilo u hladnjaku. Zatim počinje zagrijavanje i tu se stvaraju vrlo dobri omjeri kiselina i šećera, ali se razvija i izvrsna aroma u vinima", pojašnjava Palinkaš navodeći kako upravo zbog toga nemaju bolesti ni gubitaka u urodu.

Palinkaš posebnu pozornost posvećuje domaćoj autohtonoj sorti žlahtina koju su vratili u ovaj kraj, a u njihovim podrumima sazrijevaju i vina drugih sorti, poput chardonnayja, muškata i cabernet sauvignona.

Kapacitet njihove najsuvremenije opremljene vinarije jest 250.000 litara, dok se godišnje proizvede oko 150.000 do 200.000 litara vina. U srcu vinograda napravljen je novi podrum i kušaonica. Po mišljenju struke, njihova vina konkuriraju najboljim svjetskim vinima, a dokaz su brojne nagrade i priznanja.

Vinarija  Pavlomir  -vina Foto: Privredni.hr

Vina vinarije Pavlomir nositelji su znakova kvalitete koje dodjeljuje HGK: pjenušava vina te ružičasto i bijelo nose znak Hrvatska kvaliteta, a Ružica Vinodola i Žlahtina imaju oznaku Izvorno hrvatsko.

Kad je riječ o planovima, u Vinariji Pavlomir svjesni su kako će u ići u smjeru većeg spajanja vinograda, vina i turizma te, kako bi zaokružili svoju vinodolsku priču, u okružju vinograda planiraju podići kamene kuće za iznajmljivanje.

Vinarija  Pavlomir  -hrvatska kvaliteta Foto: Privredni.hr 
P.hr