Malvazija malo drugačija od ostalih istarskih malvazija

19. svibnja 2019.

Supružnici Cossetto iz Kaštelira su razvili respektabilnu paletu vina, iako su na tržištu tek od 2008. godine. Ovim poslom počeli su se baviti prije 11 godina, unatoč obiteljskoj tradiciji proizvodnje vina kroz šest generacija. Ipak, osim obiteljske tradicije Alfredo i Melinda profesionalno su bili vezani uz proizvodnju vina. Alfredo je dugo godina radio u porečkoj Agrolaguni dok je Melinda radila kao znanstvenica na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču i dugogodišnja je stručnjakinja i ocjenjivačica vina. „Prednost u našem radu je svakako to što smo supruga i ja enolozi. Supruga se pored ovog posla posvetila znanosti tako da su njezina pomoć i njezini savjeti dragocjeni. Naša malvazija je zato i malo drugačija od ostalih istarskih malvazija. Naglasak smo dali strukturi vina. Zbog ograničene površine vinogradarskih nasada, orijentirani smo na proizvodnju visoko kvalitetnih vina, to smo namjerno napraviti. Ima nešto više alkoholne i niže ukupne kiseline. Uspjeli smo napraviti njezinu prepoznatljivost", ističe Alfredo Cossetto.

Goste vinoljupce

Primarna djelatnost gospodarstva obitelji Cossetto su vinogradarstvo i vinarstvo, ali su već dobro razvili i poslove primanja turističkih grupa na degustacije. Prije pet godina uredili su prostor za degustiranje. Primaju organizirane turističke grupe i korporativne goste kojima organiziraju degustacije po predhodnoj najavi. „Za grupe uz degustaciju možemo poslužiti istarske specijalitete. To su uglavnom suhomesnati proizvodi, pršut, sir, prigodno napravimo bakalar. Na kraju im poslužimo fritule. Po potrebi naručiujemo i dostavu jednostavnijih kuhanih jela. Proizvode koje nudimo nabavljamo iz našeg okruženja“, pojašnjava Alfredo Cossetto.

Imaju ambicije i s maslinovim uljem.

"Zasadili smo oko 500 stabala maslina, što je kada dođu na puni rod, uz postojećih 200 koje obrađujemo, dostatno za potrebe naših partnera i za prodaju na kućnom pragu. Radi se o talijanskim i istarskim autohtonim sortama masline", otkriva Cossetto.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Cossetto ima sedam hektara zasađenih vinovom lozom. Obrađuje još nekoliko iznajmljenih hektara. Kako nam kaže Alfredo Cossetto, to je za sada sasvim dovoljno za potrebe njihove vinarije, koja godišnje proizvede oko 45 do 50 tisuća litara vina. Cossetto kaže da u ovom trenutku ne namjerava otkupljivati grožđe jer su ima urodi dostatni za potrebe partnera s kojima posluju. Vinogradi su smješteni na najboljim položajima na području Kaštelira.

Zasađeni su na nadmorskoj visini od 150 do 200 metara, na zemlji crvenici. Okrenuti su na južnu, jugoistočnu i jugozapadnu stranu. Više od polovice nasada u vinogradima u vlasništvu ove obitelji, zasađeno je najdominantnijom istarskom sortom Malvazijom, dok su još zastupljene autohtone sorte Teran i Borgonja te svjetski raširene sorte Chardonnay, Cabernet sauvignon i Muškat bijeli.

Sva crvena vina odležavaju u drvenim bačvama. Bijela se puštaju polako u promet krajem travnja, dok crvena odležavaju najmanje godinu i pol, a uobičajno je njihovo odležavanje od dvije godine. Cossetto priznaje da mu kao i ostalim istarskim proizvođačima malvazije, prepoznatljivost malvazije daje određen vjetara u leđa pogotovo izvan Istre.

"U Istri ima puno proizvođača malvazije, a područje je ograničeno. Mi se kvalitetom i određenom svojom specifičnošću nastojimo što je moguće bolje pozicionirati na tržištu", kaže Cossetto.

Tržište za Vina Cossetto je uglavnom Hrvatska. Najviše se plasira u Istri, Dalmaciji i na zagrebačkom području. Nešto malo proizvodnje se izvozi. Alfredo Cossetto kaže da se primjećuju pozitivni pomaci na hrvatskom tržištu, koje se polako stabilizira. Ipak, kaže da još uvijek ima neurednih platiša, ali ih je puno manje nego prije i uglavnom su prepoznati. Supružnicima je u poslu od velike pomoći i Alfredov otac Nelo i djeca, a sezonske radnike angažiraju za vrijeme najvećih radova i u berbi.

Jozo Vrdoljak